Cinema Open, dokumenty a severské filmy, takový bude podzim v Centralu

Cinema Open bude opět v Centralu | Zdroj: Bio Central
Cinema Open bude opět v Centralu | Zdroj: Bio Central

Podzimní program v hradeckém kině Bio Central začne doslova zostra. První polovina listopadového promítání bude patřit hned třem filmovým festivalům. První z nich začíná už v pondělí a do Hradce Králové přinese ozvěny festivalu dokumentárních filmů z Jihlavy. Další festival začne v zápětí a potěší vyznavače severské kinematografie. Posledním listopadovým filmfestem bude oblíbená Cinema Open, které se letos navrátí do svého původního prostředí kina Central. Vloni se musel festival Cinema Open kvůli nejasnostem s původním provozovatelem kina přesunout do Muzea východních Čech.

Ozvěny jihlavských dokumetů

Ozvěny festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě začínají v pondělí 4. listopadu v podvečer a pod názvem Po.hlavě se diváci mohou těšit na dva dny nabité dokumetární tvorbou. „Jedním ze snímků, na který se diváci mohou těšit je Parta Analog – o partě seniorů, kteří chtějí ještě jednou zkusit udělat televizní vysílání tak, jako za jejich mládí,“ láká na jednu z pozoruhodných podívaných Ilona Machová z kina Central. Dalším snímkem, který podle dramaturga kina bude stát za zhlédnutí, je Epizoda ze života sběrače železa, která reprezentuje zahraniční tvorbu oceněnou na prestižním festivalu Berlinale. Snímky Ozvěn jihlavského festivalu jsou řazeny do jednotlivých bloků a cena vstupného je 100 korun.

Nezávislé filmy na Cinema Open i severské lahůdky

Do podzimní atmosféry na hradecké kultrurní scéně přinese Bio Central i kolekci nezávislých filmů z festivalu Cinema Open, které navážou na předchozí výběr ze skandinávské kinematografie pod názvem Severský filmový podzim. 

Přehlídka Severský filmový podzim, na kterou se diváci mohou vypravit od pondělí 11. do středy 13. listopadu, nabídne pro českého diváky nezvyklou podívanou v průřezu několika dekád. „Mimo starosvětské komedie Baronka z benzinové pumpy z roku 1960, nabídne festival především snímky novější," uvádí pracovníci kina. Zarytí příznivci skandinávské kultury jistě ocení dva filmy podle knižní předlohy Josteina Gaardera – Dívka s pomeranči a Jen v zrcadle, jako v hádance.

Cinema Open neboli nezávislé filmy na hradeckém stříbrném plátně začíná ve čvrtek 14. listopadu. „Událostí, na kterou se již dlouho připravujeme, bude festival nezávislých filmů Cinema Open, který pořádáme společně s Impulsem HK. V rámci přehlídky nezávislé filmové tvorby oživí celé kino i workshopy a hudební vystoupení,“ informuje Petr Vítek, provozovatel kina Central. Tváří tohoto ročníku bude Radim Špaček, který v pátek 15. listopadu přijede uvést svůj film Pouta. Za ten v roce 2011 obdržel třináct nominací na Českého lva. Pořadatelé Cinema Open slibují také jednoho speciálního, ale zatím utajovaného, hosta.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Opaťák fest, Kára Day nebo do Divadla Drak

Co čeká Hradečáky o víkendu? Na Opatovickém rybníku se koná festival, na Šrámkově statku v Pileticích zahrají Malina Brothers, na Polygonu se chystá takzvaný Kára Day. S dětmi můžete vyrazit do Divadla Drak nebo na pohádku do kempu Stříbrný rybník.
Čtěte více

ZVEME: Hradec o víkendu pohltí festivaly hudby, divadla, jídla i piva

O víkendu můžete v Hradci Králové jíst, pít, poslouchat hudbu, sledovat filmy i divadelní představení. Do Amfiteátru na Chlumu zavítají slavní čeští herci s kusem Víš přeci, že neslyším, když teče voda. Letní kino Širák zve na film Buď chlap! V Žižkových sadech bude…
Čtěte více

ZVEME: Noční Hradec zažijete z Bílé věže i na koloběžkách

Prodloužený víkend v Hradci Králové nabídne Skutečný festival chutí, Noční koloběžkování i noční prohlídku hradecké dominanty Bílé věže. Pondělní státní svátek Den vítězství si můžete připomenout s Československou obcí legionářskou na Eliščině nábřeží u Památníku Tří odbojů…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme