CIAF: Velkolepá letecká přehlídka startuje už příští víkend

Loňský ročník CIAF | Foto: hradeckralove.cz
Loňský ročník CIAF | Foto: hradeckralove.cz | autor: hradeckralove.cz

Více jak sedmihodinový letový program každý den, letouny a akrobatické skupiny z Česka, celé Evropy i ze zámoří, prezentace letecké techniky i dechberoucí vystoupení sólových bojových letounů, vrtulníků a akrobatický skupin.

Nejen to přinese letošní v pořadí již 21. ročník prestižní mezinárodní letecké přehlídky Czech International Air Fest – CIAF 2014, která na hradeckém letišti startuje už příští víkend. Program začíná v sobotu 6. září a vyvrcholí následujícím dnem.

Kompletní program největší přehlídky letecké techniky v České republice organizátoři zatím nezveřejnili. Už teď je ale jisté, že se bude opět na co dívat. Divákům se představí například Letoun MIG 15 UTI vyrobený v roce 1955, který má své domovské letiště v Hradci Králové. Veřejnost ho uvidí hned v sobotu.

Na hradecké letiště přiletí i vrtulník Cobra

Velkým lákadlem je i dvoumístný jednomotorový bitevní vrtulník Bell AH-1S Cobra. „Jedná se o modernizovanou verzi tohoto vrtulníku. Cobra se začala vyrábět v roce 1965 a do výzbroje americké armády se dostala v roce 1967. Poprvé byla použita ve vietamské válce. Hlavním úkolem tohoto vrtulníku bylo podporovat pozemní jednotky a ničit bojovou techniku nepřítele. Vrtulník tohoto typu je stále ve službě a to zejména v Japonsku a Izraeli,“ uvádějí pořadatelé akce.

Skvělou podívanou divákům slibuje také Baltic Bees Jet team neboli pětice letounů, která na nebi předvádí nevídané kousky. S akrobatickým číslem na CIAF zamíří skupina Red Devils z Belgie.

Za vstupné zaplatí návštěvníci stejně jako loni

Cena vstupného, stejně jako minulý rok, nepodraží ani letos. Vstupenky na akci lze zakoupit v předprodeji, online nebo při vstupu na letiště.

Přímo na místě bude k dispozici dostatečné množství vstupenek. Za dospělého zaplatíte 300 korun, děti do 15 let a držitelé ZTP mají vstup zdarma. Celodenní parkovné na místě vyjde na 100 korun.

Patrony akce se stali hejtman kraje i kardinál Duka

„Letecký festival CIAF svým významem a mezinárodní prestiží strhává na náš region pozornost široké veřejnosti i odborníků z oblasti letectví nejen ze sousedních zemí, ale také ze vzdálenějších míst Evropy. Jistě ne každému přijde hlučná podívaná zcela vhod, já jsem však přesvědčen, že většina občanů tuto akci nadšeně vítá,“ uvedl hejtman kraje Lubomír Franc. Společně s kardinálem Dominikem Dukou, předsedou vlády České republiky Bohuslavem Sobotkou, primátorem města Zdeňkem Finkem, náčelníkem generálního štábu Armády České republiky Petrem Pavlem a mnohými dalšími převzal nad akcí patronát.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

V Hradci vystoupí Ed Sheeran

Hradec Králové už díky různým festivalům zažil řadu hudebních celebrit. Nyní se může chystat na další zvučné jméno. V létě 2024 vystoupí na hradeckém letišti v rámci své "+ - = ÷ x Tour" legenda současné populární hudby Ed Sheeran. Oznámili to dnes organizátoři z Améba…
Čtěte více

Slavnosti královny Elišky ani letecká show září v Hradci nezpestří

Dvě oblíbené hradecké akce, Slavnosti královny Elišky a letecká přehlídka CIAF, se ani v letošním roce neuskuteční. Důvodem tentokrát není pandemie ale finanční problémy. K tomu, že se akce neuskuteční, se rozhodli sami organizátoři. Pořadatelé Slavností královny Elišky i přes…
Čtěte více

Park 360. Multifunkční prostor vzniká v severní části letiště

Festivalové zázemí pro 35 000 návštěvníků. Prostor pro několik akcí konaných souběžně. Zábavní park s edukativním charakterem pro rodiny s dětmi. Zážitkové ubytování oslovující turisty na Labské cyklostezce nebo digitální nomády s karavany. Svatby, firemní teambuildingy,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme