CIAF 2009 přilákal špičkové piloty a stroje

Zítra 5.září se brány královéhradeckého letiště otevřou úderem osmé hodiny největší letecké přehlídce a soutěži špičkových vojenských bojových letounů v České republice CIAF 2009. Dorazí piloti ze čtrnácti zemí, některé z nich čeká v Česku premiéra.

Mezi nováčky patří například akrobatická skupina Royal Jordanian Falcons z Jordánska. Letka vznikla v roce 1976 na příkaz krále Husseina Bin Talala. Tento tým, který má devět lidí, z toho čtyři piloty, kteří létají na strojích Extra–300, dorazil na královéhradecké letiště mezi prvními. Letouny vyráběné v Německu patří k akrobatické špičce. Jejich motory mají sílu 300 koní. „Někteří piloti přiletěli už během úterý a středy, nejvíc jich přistane během pátku,“ sdělil jeden z organizátorů air show Tomáš Otruba.
Diváci se mohou těšit na opravdové letecké skvosty. Na královéhradeckém letišti se představí mj. letoun včasné výstrahy E3A Sentry Awacs s typickým radarovým talířem na hřbetě. Zájemci ho nejen uvidí, ale budou moci nahlédnout do nitra elektronikou prošpikovaného letadla NATO.
Ve vzduchu i na zemi se představí osmdesát strojů. Nebudou chybět velké dopravní stroje, jako belgický Herkules či americký KC 135, různé typy stíhaček i několik akrobatických skupin.
Atraktivní ukázky chystá také Armáda České republiky, vojáci předvedou simulovaný útok dvou letounů L 159 Alca na hradecké letiště s použitím pyrotechniky.
V rámci CIAF 2009 proběhne také křest knihy Stanislava Vystavěla – Králové vzduchu a jejich pokračovatelé. 
Prostory letiště budou veřejnosti přístupné od osmi do devatenácti hodin. Děti do patnácti let mají vstup zdarma, dospělého vyjde vstupenka na leteckou show na tři sta korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme