Chystané kácení stromů se ekologům nelíbí

Hradec se dočkal dalších výrazných zásahů do městské zeleně. Vedle zásahů kvůli zdravotnímu stavu stromů a kvůli bezpečnosti ale město naplánovalo také kácení. To opět popudilo ekology, kteří tradičně proti takovým zásahům protestují.

Už v příštích dnech by měly padnout staré vzrostlé jírovce na Velkém náměstí před hradeckým biskupstvím. Podle města jsou stromy už ve špatném stavu. Ekologové naopak tvrdí, že by ještě pár let vydržely. Kácení stromů v této lokalitě mimo jiné souvisí i s chystanou rekonstrukcí náměstí. Až do jejího zahájení tak zůstane prostor zcela bez stromů. „Těch zbývajících šest stromů, které na Velkém náměstí jsou, má poškozený kořenový systém a rekonstrukci náměstí by nemusely přežít. Na lesnické a dřevařské fakultě Mendelovy univerzity nám udělali tomografický průzkum, který zjistil stav rozkladu dřeva,“ vysvětlil kácení Mladé frontě Dnes vedoucí oddělení ochrany životního prostředí na hradeckém magistrátu Libor Rak.
Ekology to ale neuklidnilo. „O kácení jsem se dozvěděl až dnes ráno (9. 2. – pozn. redakce), poměrně dost mě to rozčílilo a teď to řeším. Očekával bych, že se bude kácet až těsně před zahájením rekonstrukce náměstí. Ty stromy sice nemají dlouhodobou perspektivu, ale nejsou zas v takovém stavu, že by hned zítra všechny musely k zemi,“ stěžoval si MF Dnes ekolog a hradecký zastupitel Adam Záruba, kterému se nelíbí především fakt, že by náměstí mělo být bez zeleně až do roku 2013.
Olej do vody přilil i názor pražských památkářů. „Poslali nám návrh, že na historickém náměstí stromy nemají co dělat. S tím my ale nesouhlasíme a stromy tam vysadíme,“ dodal Mladé frontě Dnes Rak. S připomínkou pražských památkářů tak nesouhlasí ani magistrát, ani ochranáři. Přou se spíše o to, jaké stromy by se na Velkém náměstí měly objevit. Město uvažuje o akátech, Záruba by spíše preferoval jírovce nebo lípy.
Podle informací MF Dnes chce město do jara upravit na 1500 stromů. Zásah si nejčastěji vyžadují javory a platany. Jde převážně o zdravotní a bezpečnostní zásahy, ale také o ošetření ran, které stromům způsobily mrazy. Postupně také město nahrazuje staré stromy. Mezi nově vysazovanými se objevují exotické sakury, platany či liriodendrony, které lépe odolávají horku, suchu nebo solení.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme