Chlumec je ode dneška bez kamionů

Obyvatelé Chlumce nad Cidlinou se dočkali. Od dnešního dne je vjezd pro nákladní automobily s okamžitou hmotností nejméně 9 tun do města zakázaný. Chlumci, jímž prochází dopravně přetížený silniční tah mezi Hradcem Králové a Prahou, se tak uleví alespoň od nejtěžších kamionů. Jak uvedl mluvčí královéhradeckého krajského úřadu Imrich Dioszegi, nákladní vozy budou muset město objíždět po obchvatu, který začal fungovat koncem loňského roku po zprovoznění části dálnice D11.
Podle mluvčího krají záleží nám na tom, aby se Chlumci po obchvatu vyhýbalo co nejvíce projíždějících automobilů. Nyní zmizí z centra města alespoň velké kamiony. Stanovení o zákazu vjezdu, jehož důvodem je havarijní stav mostu přes řeku Bystřici v Chlumci, vydal královéhradecký krajský úřad v pátek. "Zákazové značky pro kamiony, které povolují výjimku vjezdu do Chlumce pro linkové autobusy a zásobovací nákladní automobily, by se před vjezdem do města měly objevit dnes odpoledne," řekl mluvčí s tím, že zákaz bude platit do 31. prosince 2006.
Chlumec budou kamiony objíždět po obchvatu, jehož trasa začíná ve směru od Hradce na kruhovém objezdu v Novém Městě. Odtud vede po silnici I/36 k nejvýchodnějšímu konci dálnice D11 u Chýště, na kterou se napojuje. Z dálnice, která je nyní průjezdná v polovičním profilu, sjedou auta jedoucí po obchvatu po zhruba osmi kilometrech u obce Levín na silnici II/327. Po ní obchvatová trasa míří ke kruhovému objezdu těsně za Chlumcem, kde se vrací na silnici I/11. Po ní řidiči pokračují směrem na Lovčice a na Prahu. Od Prahy vede obchvat po stejných silnicích jen v opačném směru.
Chlumci by se mělo definitivně ulevit až cestu z Hradce do Prahy spojí kompletní a plnohodnotná dálnice D11. Díky tomu by měl být provoz mezi Hradcem a Prahou bezpečnější. Na nezbytnost urychleného, úplného dokončení dálnice D11 má upozornit také mše svatá za oběti dopravních nehod, které si chybějící dálnice na silnici I/11 vyžádala. Mše bude sloužena od 18 hodin v kostele svaté Voršily v Chlumci. Mozartovo rekviem za oběti dopravních nehod pak zahrají královéhradečtí filharmonici se svými sólisty v neděli 26. března od 20. hodin v chlumeckém zámku Karlova koruna.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme