Chlapecký sbor z Hradce Králové natočil další CD, zve také na koncert plný spirituálů a gospelů

Sbor z Hradce a sbor z Prahy při podzimním koncertu | Foto: ČCHS
Sbor z Hradce a sbor z Prahy při podzimním koncertu | Foto: ČCHS

Královéhradečtí zpěváci z Českého chlapeckého sboru se koncem minulého týdne vrhli na natáčení nové nahrávky.

Navíc se připravují na blížící se nedělní koncert v královéhradecké filharmonii, kde spolu s pražským ženským sborem Cancioneta Praga představí své nové dílko plné amerických spirituálů a gospelů. 

Nová nahrávka Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové nevznikla náhodou, sbor se s pražskou Cancionetou Praga potkal na společném koncertě s názvem We Shall Overcome již v říjnu loňského roku v sále Martinů v Lichtenštejnském paláci v Praze. “Koncert měl na podzim velký úspěch a nás to taky strašně bavilo, takže bylo úplně jasné, že budeme chtít, aby z projektu vznikla i nahrávka. A právě spirituály a gospely, které jsme zpívali na podzim, budou i na nové nahrávce,” popsal Lukáš Jindřich, umělecký vedoucí souboru Cancioneta Praga.

Novinka v podobě CD je už natočená od minulého víkendu. Koncert We Shall Overcome, který na podzim ohromil Prahu, se dočká i unikátního uvedení v Hradci Králové. “U příležitosti natáčení jsme pozvali Cancionetu Praga na náš další koncert z cyklu Královéhradecká zastavení, který se tentokrát odehraje v neděli 23. března od 17 hodin v sále Filharmonie. Kromě sprituálů a gospelů ve společném podání obou sborů zde dostane svůj samostatný prostor i náš host, který přednese spirituály pro ženský sbor za doprovodu klavíru, kontrabasu a bicích. Bude to velký zážitek,” zve všechny posluchače produkční sboru Martin Sedláček.

Novou nahrávku i koncert bude dirigovat sbormistr Lukáš Jindřich, který v Českém chlapeckém sboru zastoupil uměleckého vedoucího Jakuba Martince. Ten přijal místo vedoucího sborových studií a odborného asistenta na Memorial University v kanadském Newfoundlandu.

Sbormistr Martinec i se svou manželkou Jennifer stáli u zrodu Českého chlapeckého sboru z Hradce Králové v roce 2010. Ke svým svěřencům se opět vrátí v červnu, aby ve světové premiéře uvedli skladbu Poselství od soudobé české autorky Ivany Loudové. Bude to další světová premiéra, kterou si Českých chlapecký sbor z Hradce Králové vzal za svůj cíl.

Členy Českého chlapeckého sboru mohou znát i diváci Klicperova divadla ze hry Richard III., kde doprovází herce svým osobitým zpěvem anebo také z hostování při koncertech herců Klicperova divadla s kapelou Mastix. 

Natáčení nového CD | Foto: ČCHS Natáčení nového CD | Foto: ČCHS
Sbor z Hradce a sbor z Prahy při podzimním koncertu | Foto: ČCHS Sbor z Hradce a sbor z Prahy při podzimním koncertu | Foto: ČCHS
Natáčení nového CD | Foto: ČCHS Natáčení nového CD | Foto: ČCHS

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na vánoční trhy, půlmaraton nebo procházku adventním Hradcem

Třetí adventní víkend v Hradci Králové můžete strávit na vánočních trzích na Velkém náměstí nebo se projít vánočně vyzdobeným městem s průvodcem. Poběží se Vánoční půlmaraton, konají se farmářské trhy. Filharmonie zve na pohádku S čerty nejsou žerty, v Aldisu zazpívá Lucie Bílá…
Čtěte více

Sál hradecké filharmonie se bude jmenovat po slavné pěvkyni Soně Červené

Dlouholetý přátelský vztah Soni Červené k Hradci Králové a jejímu orchestru zpečetí název sálu královéhradecké Filharmonie. Jméno nedávno zesnulé operní divy ponese koncertní hala od roku 2025. Sál Soni Červené se tak stane živoucí vzpomínkou na tuto hudební legendu a mimořádně…
Čtěte více

Hradec ocenil výjimečné osobnosti i události

Výroční ceny a tituly Talent královéhradecké kultury za rok 2022 už jsou uděleny. Město předalo ocenění v nových prostorách banky ČSOB. Cenu dr. Františka Ulricha udělilo zastupitelstvo manželům Věře Říčařové a Františku Vítkovi za celoživotní loutkářské mistrovství evropského…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme