Cestující MHD si stěžují na zimu

Dopravní podnik města Hradce Králové (DP) čelí kritice kvůli úsporám na nesprávném místě. Kritika přichází nejen od cestujících, ale i zevnitř. Nedávné protikrizové rozhodnutí radních o snížení ceny jízdného přineslo podniku ztrátu a ten teď šetří, kde může. I na topení, což se cestujícím nelíbí. Informuje o tom MF Dnes.

I když venkovní teploty ještě výrazně neklesly, množí se stížnosti cestujících na zimu ve vozech, především v trolejbusech. Jak zjistila MF Dnes, řidiči opravdu dostali nařízeno šetřit. Podle DP se jedná o běžná úsporná opatření. Nepohodlí ale může znamenat další odliv cestujících, který se nezastavil anipo zlevnění jízdného.
Na konečné topení vypnout, topit míň, během stání netopit ani v kabině řidiče. Tak znějí nařízení. Podle vyjádření jednoho z řidičů pro MF Dnes, který však chtěl zůstat v anonymitě, je součástí úspor i výzva, aby řidiči nahlásili své kolegy, kteří šetřit nebudou. Problém podle řidičů spočívá i v tom, že na každé zastávce musejí otvírat dveře, i když nikdo nenastupuje ani nevystupuje. Teplo z vozu tak okamžitě unikne ven.
Sami řidiči kritizují zlevnění jízdného. „Přineslo to ztrátu přes pět milionů korun, kterou by měl magistrát sanovat dalšími čtyřmi miliony z kapes daňových poplatníků. A bohužel také z peněz určených na třinácté platy zaměstnanců dopravního podniku, které jsme nedostali,“ konstatoval pro MF Dnes jeden z řidičů.
Na spory mezi DP a městem ale ve výsledku doplatí jen cestující. Čekají je starší trolejbusy, které netopí, vzrůstající nervozita řidičů, špatná návaznost spojů, omezení dopravy. Pokles zájmu cestujících o hromadnou dopravu pak logicky přinese další ztrátu Dopravního podniku nebo nárůst automobilové dopravy ve městě.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
15.12.2009 10:22
RaF (neregistrovaný)
Jak na co, přátelé. Třeba na žoldáky v Afgánistánu je peněz dost. Ti limity na topení zcela jistě nemají.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme