Štítky: | Doprava | vlak | cestování | autobus | aplikace | IDS |

Cestujete vlakem či autobusem? Můžete si stáhnout novou mobilní aplikaci

Aplikace dokáže uživatele lokalizovat a zastávku, u které je nejblíže, zobrazí na mapě a ukáže všechny nejbližší odjezdy.
Aplikace dokáže uživatele lokalizovat a zastávku, u které je nejblíže, zobrazí na mapě a ukáže všechny nejbližší odjezdy. | autor: hradeckralove.cz

Cestování po východních Čechách vám nyní usnadní nová aplikace, díky které ve svém chytrém telefonu uvidíte třeba aktuální zpoždění nebo návaznosti spojů. Pardubický a Královéhradecký kraj prostřednictvím společnosti OREDO spustily mobilní aplikaci IDS pro chytré telefony s operačním systémem Android, ve kterém najdete všechny potřebné informace o autobusových i vlakových spojích.

„Mobilní aplikace IDS doplňuje informační systémy veřejné dopravy, které jsou již v provozu. Velmi nám záleží na spokojenosti cestujících, a proto jsem rád, že jim můžeme nabídnout službu, díky níž na mapové aplikaci uvidí příjezdy a odjezdy spojů, jejich aktuální zpoždění a další návaznosti,“ vysvětlil náměstek hejtmana Královéhradeckého kraje Martin Červíček, který je odpovědný za oblast dopravy a silničního hospodářství.

„Jsem si jist, že cestující novou aplikaci ocení, protože už nebudou muset složitě vyhledávat spoje a zbytečně čekat na zastávkách. Vše potřebné naleznou ve svém telefonu,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje pro dopravu a dopravní obslužnost Michal Kortyš. „Aplikace má intuitivní ovládání. Dokáže uživatele lokalizovat a u zvolené zastávky zobrazit všechny nejbližší odjezdy. U vybraného spoje zobrazí jízdní řád s odlišením již projetých zastávek a případným zpožděním,“ dodal Michal Kortyš s tím, že spoje je v aplikaci možné vyhledávat zadáním jejich čísla, v případě některých vlaků i názvem (například rychlík Krakonoš).

Zvolenou zastávku je možné zobrazit v mapě, a to i s možností zobrazit místo ve službě Street View. Aplikace také umožňuje ukládání oblíbených spojů. V případě problémů či dotazů je v ní přednastavené volání na Call centrum společnosti OREDO.

Nelze vyloučit technické problémy, kdy například aplikace nezobrazí konkrétní polohu spoje, i vzhledem k tomu, že do IDS IREDO je zapojeno přes 30 dopravců. V systému se denně ukládají zhruba čtyři miliony záznamů pozic vozidel, ve špičce zhruba 900 záznamů každých deset vteřin. Ty všechny se musí vyhodnotit proti jízdnímu řádu a prostorově k polohám zastávek. Z těchto údajů aplikace odvodí zpoždění a podá informace o návaznosti dalších spojů.

Aplikaci IDS je možné si instalovat prostřednictvím Google Play. Na jejím vývoji se podílely odbory dopravy obou východočeských krajů a společnosti OREDO a T-MAPY. Aplikace se bude podle jejích autorů i nadále rozvíjet, a to především na základě poznatků z praxe.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme