Červený kříž ocenil bezplatné dárce krve

Poslední setkání s dárci krve v letošním roce se uskutečnilo ve středu 16. prosince 2009 v Městské hudební síni v Hradci Králové. Oblastní spolek Českého červeného kříže Hradec Králové na slavnostní ocenění pozval téměř stovku mnohonásobných dárců, kteří darovali 20krát nebo 40krát bezplatně krev a její složky.

Vedle zástupců Červeného kříže dárcům poděkovali i představitelé města, kraje a transfuzního oddělení Fakultní nemocnice Hradec Králové. Během slavnosti převzali pozvaní dárci medaile prof. MUDr. Jana Janského - za 20 dovršených bezplatných odběrů získají bronzovou, za 40 odběrů pak zlatou medaili. Český červený kříž se tak snaží především morálně vyzdvihnout ty, kteří se rozhodli bez nároku na finanční nebo materiální odměnu pomáhat těžce zraněným nebo nemocným lidem. I přes úroveň současné medicíny se bez přípravků z lidské krve stále nelze obejít.
Každoročně Český červený kříž jen v Hradci Králové ocení některou z medailí Jana Janského více než 600 dárců krve a jejích složek. Kromě tohoto oceňování je důležitou součástí aktivit Červeného kříže i soustavné získávání nových dárců. I když krev nemocnicím zatím nechybí, počet dárců je v Česku velmi nízký a pro optimální stav by ho bylo potřeba téměř zdvojnásobit. Zatímco počet bezplatných dárců se v Hradci Králové v roce 2008 meziročně zvýšil jen o 180 dárců, počet odběrů krve a plazmy narostl téměř o 1 600 odběrů. Transfuzní oddělení tak musejí zvát dárce stále častěji, což by v případě mimořádné události a zvýšené spotřeby krve mohlo znamenat závažné obtíže.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme