Černigov bude znovu partnerským městem

Ukrajinské město Černigov se má znovu stát oficiálním partnerským městem Hradce Králové. Živé kontakty ustaly po revoluci. Nyní ale zájem o spolupráci na obou stranách zesílil. Radnice proto chystá nové smlouvy o partnerství.

Před sametovou revolucí obě města spolupracovala poměrně úzce. Důkazem je i hotel pojmenovaný právě po ukrajinském Černigovu, odkud do Hradce jezdily exkurze ze škol i továren. I Hradečané byli častými návštěvníky na druhé straně. Po revoluci ale kontakty ochladly, nedochovaly se dokonce ani původní smlouvy o spolupráci. „Mysleli jsme, že se pouze najdou smlouvy z minulých let, ale zřejmě neexistují, tak musíme vytvořit nové, chceme dát vztahy do pořádku,“ vysvětlil Hradeckému deníku náměstek primátora Josef Malíř.
Hradec Králové jiné partnerské město na Ukrajině nemá. Spolu se stabilním demokratickým vývojem po tamní tzv. oranžové revoluci to vytváří možnost novodobého partnerství. Podle radnice by starosta Černigova mohl kvůli podpisu smluv přijet do Hradce Králové už letos začátkem září. „Chtěli jsme s Černigovem obnovit spolupráci už po jejich oranžové revoluci, ale nebylo možné se k nim probojovat, chyběl internet, faxy. Pak přišla aktivita z jejich strany. Mají zájem o spolupráci na kulturní, sportovní a vzdělávací úrovni, ale zajímají se i o obchod,“ přiblížil budoucí spolupráci Hradeckému deníku Lukáš Martínek z Kanceláře hradeckého primátora.
Hradec Králové má nyní 8 partnerských měst. Nejdéle trvá spolupráce s italskou Alessandrií, dalšími jsou slovenská Banská Bystrica, polská města Vratislav a Valbřich (též Valdenburk), nizozemský Arnhem, chorvatská Kaštela, francouzský Metz a německý Giessen. Spolupráce bez oficiálního partnerství je ještě navázána s bulharskou Montanou a italským Carovignem.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
4.7.2010 15:26
Rudolf (neregistrovaný)
V době, kdy rozvědky hlásí zvýšení aktivit ruských tajných služeb, kdy se na Ukrajině dostal k moci prorusky orientovaný Janukovič, kdy je jasné, že tyto země z východu pronikají do naší ekonomiky, do školství, do výzkumných projektů vysokých škol, kdy čím dál tím nepokrytěji se nechávají slyšet, že naše republika je neustále zemí sféry jejich vlivu, jak to bylo rozhodnuto na konci války, v této době se chystáme obnovit partnerství s Černigovem, ke všemu přes vzdělávání, atd? Zpozdilost ! Obchodovat? Ano. Kulturní výměna? Ano. Ale žádné nadstandardní vztahy. Bože, jak krátká je lidská paměť a jak naivní jsou představitelé města. Taky Bože dej, aby to byla jen naivita. Vůbec, ale ani trochu se mi to nelíbí !!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme