Černí pasažéři dluží v Hradci miliony

Černých pasažérů v Hradci přibývá, jejich dluhy rostou. V současné době už dopravnímu podniku dluží téměř 7 milionů korun. Dlužníky tak nyní budou zřejmě čekat exekuce.

Podle dopravního podniku se situace každý rok zhoršuje. "Jen za minulý rok nám černí pasažéři dluží téměř čtyři miliony korun," potvrdil Mladé frontě Dnes podnikový vedoucí přepravy Josef Januš. V roce 2009 zjistili revizoři 8 300 černých pasažérů, loni už téměř 9 tisíc. Na jedné straně přibývá lidí bez jízdenky, na straně druhé se zpřísňují kontroly. Hříšníci tak místo běžného jízdného musejí platit i několik set korun pokuty. Neplatičům se ale konečný účet za černou jízdu může vyšplhat i na desítky tisíc.
Přistižený cestující bez platné jízdenky má možnost uhradit jízdné a pokutu v dopravním podniku do 3 dnů. Pak už začíná dluh narůstat. Po 3 dnech vyskočí nad tisíc korun, pokud provinilec nezaplatí, předá dopravní podnik jeho případ smluvní advokátní kanceláři. Následují upomínka, soudní žaloba a nakonec i exekuce. "Máme desítky případů, kdy nám lidé dluží řádově 10 až 100 tisíc korun," sdělil MF Dnes Januš s tím, že evidují i pohledávky přes 150 tisíc korun. Pouhá třetina přistižených černých pasažérů platí pokutu přímo na místě nebo do tří dnů v kanceláři dopravního podniku, další třetina se lekne upomínky od advokátní kanceláře.
Nezaplacené dluhy může advokátní kancelář odprodat vymahačům. Hříšník pak zaplatí podle zjištění Mladé fronty Dnes u žaloby 7 500 korun, u exekuce až 20 tisíc korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme