Štítky: | Ekonomika | vodné |

Ceny za vodu v roce 2013 opět stoupnou

Ilustrační foto | Autor: Pixmac
Ilustrační foto | Autor: Pixmac

V příštím roce zaplatíme více nejen za teplo, ale také za vodu. Ceny vodného a stočného od 1. ledna 2013 stoupnou. 

Podle informací z vodárenských společností by tak čtyřčlenná rodina měla počítat s navýšením svého rozpočtu o necelých 700 korun. Stejně tak se navýší cena za tak zvanou pevnou složku vodného a stočného.

"V případě navýšení sazby DPH na 15 % bude tak cena za dodávku pitné vody ve výši 40,14 Kč za m3 a za odvádění odpadních vod 42,60 Kč za m3, celkem tedy 82,74 Kč za tisíc litrů vody," uvedla to Veronika Bergerová, mluvčí společnosti Královéhradecká provozní, která má na Královéhradecku pronajaté vodárenské sítě. 

Jeden litr vody nás bude v příštím roce stát 9 haléřů. K této ceně je však ještě potřeba přičíst tak zvanou pevnou složku. Ta se bohužel pro příští rok taktéž navyšuje. "Pevná složka ceny v kategorii A (drobní spotřebitelé) bude včetně DPH činit 518 Kč, a to jak pro vodné tak pro stočné. Navýšení v obou případech je o 29 Kč za rok, počítáno na jeden vodoměr," informovala Bergrová. 

Ceny vodného a stočného se už v předchozích letech zvyšovaly. Na příklad letos jsme oproti roku 2011 zaplatili o 10 % více. V nádcházejícím roce 2013 se cena navýší o necelých 6 %. "Hlavními důvody pro nárůst ceny je kromě inflace potřeba financování obnovy sítí a technologií," vysvětlila Bergrová. 

Mluvčí Bergrová také uvedla, že veškeré výnosy z hospodářské činnosti investuje společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové, a.s do obnovy a rozvoje vodárenského majetku. "Za posledních 6 let bylo do rekonstrukcí a obnovy sítí a technologií investováno vice než 1,6 miliardy Kč, což znamená více než 10 tisíc Kč v přepočtu na obsluhovaného obyvatele regionu. Z každé vybrané koruny za vodné a stočné se do obnovy majetku vrací téměř 45 haléřů. Díky tomu je vodárenský majetek v dobrém technickém stavu," řekla Bergrová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Příští rok sáhnou hlouběji do kapes Hradečané i návštěvníci města

Život ve městě se od příštího roku zdraží. Teplo o víc než čtvrtinu, voda o 12 procent. V Hradci porostou ale i další služby, bez kterých se běžný člověk neobejde. Vyšší bude cena za popelnice a hovoří se také o zvýšení ceny jízdného v MHD. Kvůli zdražení tepla stoupne například…
Čtěte více

Hradec Králové i letos šetří nákupem energií na burze, uspořilo se už 13 milionů

Hradci Králové se už několik let daří snižovat výdaje za nákup energií. Město takto spoří nejen při nákupu pro své potřeby, ale i při nákupu energií pro školy a městské organizace.  Ve srovnání se současnými cenami elektrické energie ušetřila městu energetická burza,…
Čtěte více

Hradec bude v příštích letech hospodařit bez salda a bez půjček

Královéhradecká radnice a zastupitelé města včera na svém zasedání odsouhlasili vyrovnaný rozpočet nejen pro příští rok. Město Hradec Králové počítá s příjmy necelých 1,8 miliardy korun a ve stejné výši jsou navrženy i výdaje. Výhled na hospodaření města v dalších třech…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme