Čekání na rekonstrukci muzeum využilo a ve svých prostorách vystavuje

Výstava fotografií mapuje budovu.
Výstava fotografií mapuje budovu. | autor: Muzeum východních Čech

Budova Muzea východních Čech v Hradci Králové je už vyklizená a čeká na rekonstrukci. Kdy se ale s opravami začne, není vůbec jasné. Původní výběrové řízení na revitalizaci budovy muselo město zrušit. Firmy totiž ve svých nabídkách překročily ceny a městu se to nelíbilo. Rekonstrukce tak začne až za několik měsíců. Muzeum tento čas chce využít a ve svých prostorách vystavuje fotografie.

„Uchazeči řádově překročili položkové ceny. Proti předpokládané ceně se částka zvýšila celkem asi o třicet milionů, což se nám nelíbilo,“ vysvětlil pro Hradecký deník postup města náměstek primátora Jindřich Vedlich. Město vyhlásilo soutěž novou, vítěz bude známý do několika měsíců. Podle náměstka by přestavba měla začít ještě letos, přesný termín zahájení ale určit nelze.

Muzeum odsunutí rekonstrukce využilo a od pátku návštěvníky láká na výstavu fotografií, které zachycují výjimečnou budovu muzea z dílny Jana Kotěry. Nese název Muzejní nostalgie - 110 let budovy ve fotografii. Budova je až na výstavu prázdná, návštěvníci tak mají jedinečnou možnost si naplno užít architekturu interiéru. Každý pátek expozici doprovází projekce historických filmů. Součástí výstavy je i dokument Kotěra - Po stopách moderny.

FILMOVÉ PÁTKY - PROGRAM:
26. 1. 2018 - Svět patří nám (1937)
2. 2. 2018 - Vyšší princip (1960)
9. 2. 2018 - Kantor ideál (1932)
16. 2. 2018 - Brankář bydlí v naší ulici (1957) - dětský film
23. 2. 2018 - 105 % alibi (1959)
2. 3. 2018 - Letos v září (1962).
Projekce začíná vždy v 18.00 hodin v přednáškovém sále Muzea východních Čech v Hradci Králové.

Každou druhou středu od 18 hodin výstavu komentuje její kurátorka Markéta Pražáková. Výstava potrvá až do 4. března. "Poznejte výjimečnou krásu architektury budovy muzea a její historii v širších souvislostech než je běžné a navštivte i obvykle nepřístupné prostory. Monumentální stavba na břehu rozvážně plynoucí řeky Labe je nyní díky připravované rekonstrukci zcela vyklizena a nabízí se tak jedinečná příležitost naplno si užít architekturu vybraných prostor a krásu zdobných prvků navržených předními výtvarnými umělci té doby," láká muzeum.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme