Bude z opravy zimáku ostuda?

Velké nesrovnalosti panují u rekonstrukce hradeckého zimního stadionu. Městu hrozí ostuda za to, že nedokázalo uhlídat prováděné práce. Ty trvají déle a jsou výrazně dražší. Firmu, která rekonstrukci realizuje, si přitom radnice vybrala sama.

Podle zpravodajského serveru Sedmička.cz město vybranou firmu špatně kontrolovalo. Nové vedení radnice tak bude muset řešit zděděný problém. Před 4 lety město zadalo rekonstrukci zimního stadionu společnostem ABD Group a Damovo ČR, které měly během tříletých prací investovat zhruba 200 milionů korun. Později se jediným investorem stala společnost ABD Invest. Podle Sedmičky je po 4 letech hotová pouze polovina prací, zatímco náklady na rekonstrukci už nyní přesáhly 270 milionů. Firma přitom ročně získá od hokejového klubu nájem ve výši 36 milionů korun.
Město následně změnami ve smlouvách pronajalo společnosti ABD Invest hradecký zimní stadion až do roku 2022. „Čím více se prodlužuje nájem, tím je to pro město méně výhodné,“ řekl Sedmičce šéf bývalého kontrolního výboru zastupitelstva Arnošt Urban. Původní dohoda přitom měla být pro město výhodná. Hradec by do oprav nemusel investovat, rekonstrukce by byla rychlejší a pronájem stadionu by trval jen 10 let. Pět dodatků ke smlouvě, které podle Sedmičky často prošly zastupitelstvem jen těsnou většinou, nakonec pronájem prodloužilo na 16 let a dobu oprav prodloužilo na dvojnásobek.
„Zpoždění vyvolaly například požadavky na rozšíření rekonstrukce o skyboxy a restauraci za 50 milionů korun, ale také nevyjasněné majetkové vztahy v okolí stadionu a nesouhlas památkářů s navrženým řešením přestavby hotelu. Všechny změny schválilo zastupitelstvo,“ řekl Sedmičce náměstek primátora a předseda představenstva HC VCES Hradec Králové Martin Soukup, podle kterého probíhá komunikace mezi městem a investorem standardně.
Na problémy upozornil i městský odbor interního auditu. Vytýkal dílčí nedostatky oprav, nedodělky nebo nekvalifikovaně provedené práce. I přes platné stavební povolení nezačala druhá část oprav.
Vyjádření ABD Invest se Sedmičce získat nepodařilo. Podle kontrolní zprávy ale problémy údajně nejsou na straně investora. „Nekontroloval se průběh oprav a rekonstrukce, faktury ve vztahu k rozsahu a kvalitě provedených prací. Nebyly důsledně posuzovány připravované úpravy s ohledem na zájmy města a potřeby v klubu,“ píše se podle Sedmičky ve zprávě, podle které je třeba nedostatky odstranit. „Spolupráce z naší strany probíhá podle smlouvy, hokejový klub by uvítal zrychlení prací,“ řekl Sedmičce náměstek Soukup.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.1.2011 19:13
Hradecan  (Nováček)
Je to jeden velký tunel.
11.1.2011 20:29
Pája  (Nováček)
Proč nejsem překvapený?
11.1.2011 20:58
kika  (Nováček)
Zase starý, známý šibal Soukup.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme