Štítky: | Kultura | kino | Bio Central Hradec Králové |

Brutální prodejní praktiky v kině Central - to byla premiéra filmu Šmejdi

Hlavní protagonistka filmu Šmejdi paní Dana a režisérka Dymáková při debatě s diváky, foto: Jiří Gangur
Hlavní protagonistka filmu Šmejdi paní Dana a režisérka Dymáková při debatě s diváky, foto: Jiří Gangur

Kino Centrál Hradec Králové se jako druhé v republice stalo místem pro premiéru nového českého filmu s názvem Šmejdi. „Šmejdi“ bez vytáček ukazují nátlakové prodejní akce primárně určené seniorům a šokují publikum. 

Film od režisérky Silvie Dymákové, která pochází z Hradce Králové, rozvířil velké debaty a zájem médií, policie i České obchodní inspekce ještě před svým uvedením na velké plátno. Ve středu večer v Bio Central tomu nebylo jinak, zájem diváků byl velký a debata po filmu velmi živá. Diváci se na závěr mohli podepsat pod Petici proti Šmejdům.  

Premiérového uvedení filmu Šmejdi kompletně zaplnilo sál kina Centrál a spolu s filmem přijela také početná delegace. Byla v ní režisérka, scénáristka, kameramanka a střihačka v jedné osobě Silva Dymáková, producentka Hana Třeštíková, ústřední ředitel z České obchodní inspekce Vladimír Velčovský a také sami protagonisté filmového dokumentu paní Dana a Jana a pan Jarda. 

Film Šmejdi se bez skrupulí opírá do tématiky předváděcích akcí určených především pro seniory. Film, který je více dokumentem, ukazuje, co se děje ze zavřenými dveřmi maloměstských nebo vesnických sálů plných seniorů a skupiny většinou mladých a většinou agresivních prodejců. 

„Velká část materiálu vznikala na území východních Čech a byla jsem šokovaná z toho, čeho jsou důchodci součástí,“ vyprávěla před projekcí režisérka Dymáková. „S filmem teď jezdíme po domovech důchodců a snažíme se tak edukativně působit na seniory,“ doplnila režisérka. „Je neuvěřitelné, co film vyvolal. Přidalo se k nám také občanské sdružení Život 90 a Nadace Charty 77, kteří jsou v problematice života seniorů velmi silnými hráči a pomáhají nám s přivedením filmu až k samotným seniorům,“ popsala Dymáková. 

Své místo ve filmu dostala také psycholožka a spoluautorka námětu Romana Mazalová. Divákům vysvětluje nejen to, jaké praktiky prodejci „šmejdů“ využívají, ale především lidsky popisuje, co takový nátlak udělá s psychikou seniora. 

Film Šmejdi se nebojí skryté kamery a ani osobních střetů s prodejci. Ale ukazuje také druhou stranu a zpovídá některé z „odpadlých“ prodejců. Jediné, čeho se divák ve filmu nedočká je vyjádření samotných prodejců „šmejdů“. Ač byli osloveni, nevyužili možnosti se vyjádřit.

Co zmůže Česká obchodní inspekce? 

Tvůrci filmu svým divákům rozhodně nemohou popřát příjemnou podívanou a ani to neskrývají. „Budeme svědky velmi brutálních praktik, které společnosti při předváděcích akcích uplatňují na seniory,“ uvedl před začátkem promítání filmu ředitel České obchodní inspekce (ČOI) Vladimír Velčovský. 

O postojích a možnostech zásahu České obchodní inspekce v případech těchto nátlakových praktik se hodně debatovalo i po filmu. „Budeme využívat maximální míru toho, co legislativa umožňuje. Nejvyšší udělená pokuta byla zatím ve výši 1,3 milionu korun, zákon však umožňuje udělit pokutu až 5 milionů korun,“ řekl ředitel ČOI k dotazu, co lze udělat, když se prokáže nátlakové anebo i agresivní jednání prodejců. 

A co na film Šmejdi řekni v kině Central sami senioři?

„Před 25 lety, když jsem začala na předváděčky jezdit, nebyli prodejci tak sprostí. Dneska se to změnilo. Oni si pořád myslí, že jsme jim rovni, ale není to tak,“ odpověděla jedna z protagonistek filmu paní Dana na dotaz z publika. Doplnila také obligátní větu, která ve filmu zaznívala z úst seniorů velice často. „Už tam jezdit nebudu.“ 

Zda to tak skutečně bude pochybuje i sama autorka filmu. „Důchodci jsou často velmi sami, nám nic neudělá, když víc času strávíme se svými seniory,“ vzkázala Silva Dymáková na závěr debaty. 

Od tohoto týdne jde film do plošné distribuce, k vidění bude nejen v kině Central, ale i v multikině. Většina kin přistoupila k vstupnému zdarma pro seniory nad 65 let věku. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

ZVEME: Poslední víkend v roce nabídne kulturu a novoroční ohňostroj

Co v Hradci Králové podniknout o silvestrovském víkendu? Spolehnout se budeme muset na obvyklý program hradeckých divadel, kin, muzeí, filharmonie či hvězdárny. Na hradeckém zimním stadionu si může dnes i zítra zabruslit veřejnost. Na neděli je v plánu na Velkém náměstí tradiční…
Čtěte více

Hradecké Bio Central už ožívá, divadla se na provoz chystají

Kultura ve městě začíná pomalu ale jistě ožívat. Hradecké Bio Central už od pondělí promítá. Přístup do sálů je za daných vládních podmínek. Stejně tak se po více než půlroční pauze chystají rozjet provoz i Divadlo Drak či Klicperovo divadlo. Hradecké multikino Cinestar má zatím…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme