Štítky: | Na Plachtě |

Brigádníci v sobotu uklidí přírodní památku Na Plachtě

Úklid Na Plachtě začíná už v sobotu
Úklid Na Plachtě začíná už v sobotu | autor: muzeumhk.cz

Sesbírat popadané větve, uklidit odpadky, pokácet a ostříhat náletové dřeviny či shrabat starou trávu. Taková je náplň sobotní již tradiční brigády v přírodní památce Na Plachtě. Připojit se k úklidu v oblíbené hradecké lokalitě se může kdokoliv – každá pomocná ruka je vítána.

Přírodní památka Na Plachtě je typická svými rybníky, tůněmi, rašelinnými loukami i křovinami. Žije tu přibližně 2350 druhů živočichů. Z toho asi 1000 druhů brouků, 750 druhů motýlů, 220 druhů blanokřídlých, 49 druhů vážek, 114 druhů dvoukřídlých, 40 druhů měkkýšů, 16 druhů obojživelníků, 5 druhů plazů, 140 druhů ptáků, 14 druhů savců. I to je důvod, proč je místo z botanického a zoologického hlediska považováno za unikátní.

Tradiční jarní brigáda sem každý rok láká desítky dobrovolníků. I letos je čeká vyhrabávání posekané trávy a odklízení větví po kácení,  úprava hnízdních ploch pro včely a kutilky a úprava malých vodních tůní, odstraňování náletových dřevin, které zarůstají cenné písčiny a vřesoviště nebo úklid lokality od odpadků. Připojit se k nim v sobotu můžete i vy. Sraz je v 9 hodin na hrázi rybníka Plachta, kde dojde k rozdělení prací. Během brigády si můžete opéct buřtíky na ohni a zajištěny budou i teplé nápoje.

„Část nářadí bude možné vypůjčit, avšak rozhodně se nedostane na všechny. Kdo tedy má možnost, přineste prosím vlastní nářadí,“ žádají organizátoři akce. Vítaný je například vlastní křovinořez, hrábě, malé i velké zahradnické nůžky, pilky, sekerky, lopaty a rýče. Nezapomeňte ani na ochranné rukavice, pytle na odpad budou na místě zajištěny.

Jedním z pořadatelů tradiční jarní dobrovolnické brigády na pomoc přírodě Na Plachtě pořádanou i k připomenutí Dne Země je Muzeum východních Čech, podporuje ji město, ochranáři přírody a také několik hradeckých škol, které se úklidu připojí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kvůli oslavě vandalů Na Plachtě utekl divoký hřebec

Celý den trvalo ochráncům přírody odchytit divokého koně Mildu, který uprchl z ohrady v přírodní památce Na Plachtě na okraji Hradce Králové. Přímo tam si totiž neznámí vandalové uspořádali o víkendu party s táborákem a záměrně poškodili elektrický ohradník, aby si zkrátili…
Čtěte více

Petice zastavila stavbu silnice v hradecké přírodní památce Na Plachtě

Město Hradec Králové zastaví přípravy kontroverzní silnice vedoucí okrajem přírodní památky Na Plachtě. Petici proti stavbě zhruba 270 metrů dlouhé spojky podpořilo více než 9 200 lidí, mezi petenty a vedením hradecké radnice se strhla velmi ostrá a nevybíravá debata, uvedl…
Čtěte více

Petice proti silnici v přírodní památce Na Plachtě už má tisíce podpisů

Vedení města Hradec Králové se ve čtvrtek sešlo s petenty vyjadřujícími nesouhlas s plánovanou výstavbou silnice přes přírodní památku Na Plachtě 3. Internetová petice funguje od 25. dubna a nasbírala již necelé čtyři tisíce podpisů.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme