Březhrad zase válčí s magistrátem, tentokrát o vodu

Město zničí vodní zdroj pro Hradec, tvrdí lidé z Březhradu. Tamní vodu nepotřebujeme, prohlašuje radnice. Dva zcela protichůdné názory otevřely novou válečnou frontu v Hradci Králové-Březhradu. Tamní obyvatelé možná jen našli nový argument proti výstavbě skladů firmy ThyssenKrupp Ferrosta. Možná ale Hradec dobrovolně zlikviduje zdroj pitné vody, který bude v období sucha chybět.

Odborné posudky údajně tvrdí, že vodní zdroj na okraji Březhradu může zásobovat vodou až 40 % obyvatel Hradce Králové. „Pokládám za zločin, když se likvidují kvalitní využitelné vodní zdroje,“ řekl Hradeckému deníku Pavel Sonda z Březhradu, který se právě o znalecké analýzy opírá. Vybudování skladů na zakonzervovaných vrtech by celou zásobárnu vody zlikvidovalo. Radnice ale podle slov náměstkyně primátora Pavly Finfrlové o březhradský vodní zdroj nestojí. V období sucha by prý nebyla voda ani tam. „Pokud bude někdy voda z hydrologického hlediska chybět v soustavě, tak v Březhradu nebude žádná,“ tvrdí Finfrlová. Pavel Sonda ale v Deníku oponuje: „I v období takzvaného suchého roku při omezeném čerpání dvaatřiceti litrů za vteřinu by vrty podle odborných posudků pokryly třetinu spotřeby obyvatel Hradce.“
Radnice se využití vodního zdroje v Březhradě brání i z důvodu údajně problematické ochrany. „Jde o zdroj, který prakticky není chráněn proti znečištění z povrchu. Ochranné pásmo navíc nelze vyhlásit, protože by se obyvatelé z Březhradu museli vystěhovat. Jejich snaha zapojit zdroj do soustavy je nesmyslná,“ uvedla pro Hradecký deník Finfrlová. Podle odborníků ale takový problém nehrozí. „Mohli bychom se napojit na velkokapacitní potrubí vzdálené šest kilometrů, které vede z Kunětické hory na Nový Hradec. A co se týče ochranného pásma, tak zákon nestanovuje, jak má být velké a jaký má tvar. Vrt tady fungoval třicet let a ke kontaminaci nedošlo,“ vysvětlil Deníku Sonda.
Podle odborného posudku by vodní vrt i v současnosti mohl ročně vydat až 1,26 milionu metrů krychlových vody při čerpání 40 litrů za sekundu. To je zhruba dvojnásobné množství, než do soustavy společně dodávají úpravny v Chlumci nad Cidlinou a Novém Bydžově.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
9.10.2009 12:36
Honza z HK (neregistrovaný)
Jsem z obyvatel Březhradu lehce zmaten. Pokud si dobře pamatuju, tak vodu z těchto vrtů obyvatelé Březhradu využívali, ale stěžovali si, že se nedá pít - byly vypracovány posudky, že ta voda je nevhodná pro pití (tuším že byla moc železitá) a někteří lidi si dokonce stěžovali, že se v ní nedá ani pořádně koupat (pamatuju si jak si NATO v televizi stěžovala ňáká maminka s miminkem). Proto taky obyvatelé s velkou slávou vítali napojení na hradeckou vodárenskou soustavu. A teď, když jim vadí sklad oceli, najednou je to cenný zdroj pitné vody... Možná se v něčem mýlím, tak budu rád, pokud mi to někdo uvede na správnou míru, ale jinak...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme