Štítky: | vichřice | Sabine | orkán |

Bouře Sabine v Hradci velké škody nenapáchala. Spadlo 13 stromů

Hasiči zasahovali například na Smetanově nábřeží.
Hasiči zasahovali například na Smetanově nábřeží. | autor: HZS Královéhradeckého kraje

Orkán, který se během pondělí prohnal Českou republikou, v Hradci naštěstí nenapáchal žádné větší škody a nedošlo ani k žádnému zranění, což je nejdůležitější. V městských lesích byly poškozeny pouze jednotlivé stromy, ve městě bylo vyvráceno nebo polámáno 13 stromů, dva z nich poničily oplocení u městských zařízení.

„Vichr, který se prohnal Českem, neměl naštěstí v Hradci Králové tak ničivé dopady. Následkem silného větru došlo k poškození zhruba 300 m3 stromů, vždy se ale jednalo o jednotlivé kusy, které byly buď zlomené nebo vyvrácené. Ročně společnost Městské lesy Hradec Králové těží 17 200 m3, takže poškozené stromy vichrem odpovídají asi 2 % roční těžby,“ uvedla Věra Pourová, náměstkyně primátora města.

Ve městě došlo k pádu 13 stromů. „Po dopoledním prověřování zatím máme hlášené pouze menší škody způsobené městskou zelení. Dva spadlé stromy poničily oplocení městských zařízení. Jeden strom poškodil oplocení mateřské školy Zvoneček ve Štěchově ulici a v ulici Polní spadl strom na oplocení ZUŠ Střezina,“ sděluje ředitel Technických služeb Hradec Králové Tomáš Pospíšil. Další nemovitosti, které jsou ve vlastnictví města, jsou po vichřici bez výrazného poškození.

Technické služby Hradce Králové se na přicházející silný vítr připravovaly již s předstihem. „Vzhledem k varování Českého hydrometeorologického ústavu před nejvyšším stupněm větrného nebezpečí jsme po dobu trvání výstrahy uzavřeli hradecké hřbitovy. Hned v ranních hodinách bylo doporučeno omezit vycházky dětí do parku, na veřejná prostranství se stromy a na zahrady mateřských a základních škol,“ dodává Pospíšil. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vítr potrápil i Hradec, lítaly střechy a padaly stromy. Hasiči jeli k 80 událostem

Celkem osm desítek událostí museli v noci z neděle na pondělí řešit hasiči v Hradci Králové. Noc z neděle na pondělí bylaNejnáročnější byl pro profesionální i dobrovolné hasiče nedělní večer a noc z neděle na pondělí. Od nedělní 19. hodiny do pondělních 04:30 hod bylo na…
Čtěte více

Pokácené stromy nahradí nové. Město jich vysadí více než pět stovek

Na jaře by se měl Hradec o něco více zazelenat. Celkem 545 stromů v různých částech města vysazují v průběhu listopadu a počátku prosince hradecké technické služby. Nejvíce jich je nově vysazeno ve Vážní ulici a v Šimkových sadech. Město tak chce nahradit pokácené staré a…
Čtěte více

Vichřice vyvracela stromy, ničila auta i trhala zateplení

Od nedělních ranních hodin bylo pěkně frišno i v Hradci Králové. Extrémní vítr vyvracel stromy, likvidloval zateplení domů i ničil střechy. Hasiči v celém Královéhradeckém kraji řešili na pět stovek událostí. Situace se uklidnila až po páté hodině odpolední. Lidé fotili spoušť,…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme