Blíží se Vánoce a napilno mají strážníci i hasiči

| autor: hradeckralove.cz

Vánoce jsou tu co nevidět. Na jedné straně přinášejí sváteční rodinnou pohodu prosycenou vůní perníčků a horkého punče, na druhé zaměstnávají o to více strážníky a hasiče. Zvyšuje se počet krádeží, město láká kapsáře, někteří nenechavci vyrážejí s pilkou do lesa na stromky a kromě toho je tu mnohem vyšší riziko vzniku požáru. Většinu obyvatel Hradce Králové tak čeká toužebně očekávaný odpočinek, strážníky a hasiče naopak o to více práce.

Pozor na kapsáře, využívají hlavně předvánoční tlačenice

Advent není jen období čekání na Vánoce, ale také doba, kdy policisté statisticky zaznamenávají nejvyšší počet krádeží v roce. „Není tajemstvím, že se v tomto období do větších měst sjíždějí i ti, kteří jedou cíleně spoluobčany okrást. Větší množství lidí, shon s tlačenicemi v obchodech i dopravních prostředcích působí jako magnet na zloděje. Městská policie Hradec Králové se snaží chmatákům ztížit roli především preventivním působením na občany a upozorněním na potřebu neustále si kontrolovat a chránit své věci,“ říká mluvčí Městské policie Hradec Králové Eva Kněžourová.

Kapsáři mívají většinou svou loupež velmi dobře nacvičenou. Proběhne bleskově během okamžiku. „Mají připraveny i varianty, jak nepozorovaně odvést naši pozornost, případně výmluvu, že krást nechtějí. Krádež se často zjistí až za delší dobu a na zcela jiném místě,“ dodává Eva Kněžourová. Kde si dát na zloděje největší pozor? Především na místech, kde se sdružuje velký počet lidí. Tedy na adventních trzích, v obchodních domech, na nádražích, v dopravních prostředcích, nebo všude tam, kde bývá tlačenice.

Za krádež stromku hrozí pokuta tisíc korun

Hradečtí strážníci se kromě kapsářů zaměřují také na zloděje vánočních stromků. Každoročně se setkávají s případy, kdy někdo vyrazí na vlastní pěst pro stromek do lesa. „Strážníci kontrolují, zda člověk, který si z lesa odnáší stromek, má povolení k řezu od lesníků, či paragon o jeho nákupu. Ve vybraných lokalitách, kde byly v minulosti zaznamenány krádeže stromků, používá městská policie také fotopasti. Případnému pachateli hrozí na místě pokuta do jednoho tisíce korun, v případě opakovaného jednání strážníci případ předávají kvůli podezření ze spáchání trestného činu Policii České republiky. Namátkové kontroly budou dvoučlenné hlídky strážníků provádět až do Štědrého dne,“ uvádí mluvčí městské policie.

Svíčka na adventním věnci je otevřený oheň, nenechávejte ho bez dozoru

Kromě strážníků mají nyní napilno také hasiči. Nejhezčí období v roce s sebou nese také velké riziko požárů. Zejména od svíček z adventních věnců. Lidé totiž často zapomínají, že jde o otevřený oheň, který by měl být umístěný na nehořlavé podložce. Často se stává i to, že do svíčky nedopatřením strčí dítě nebo domácí mazlíček, a neštěstí je na světě. „V minulosti hasiči likvidovali požáry v domácnostech, kde od zapálené svíčky hořely adventní věnce, koberce, záclony nebo ubrusy,“ vypočítává tisková mluvčí Královéhradeckých hasičů Martina Žahourková.

Hasiči Královéhradeckého kraje likvidovali v roce 2013 celkem 814 požárů, které napáchaly škody za více jak 66,5 milionů korun. Z tohoto počtu bylo 178 požárů v domácnostech, ať se již jednalo o byty či rodinné domy. Oproti roku 2012 se počet snížil o 9 požárů v domácnostech. Hmotná škoda dosáhla téměř 17 milionů korun. V roce 2013 si tyto požáry nevyžádaly žádný lidsky život. Rok 2012 byl z tohoto pohledu tragičtější a při požárech v domácnostech zemřeli čtyři lidé.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Suché stromky nemusí skončit na skládce, můžou posloužit k výsadbě zeleně

Už několik dní po Štědrém dnu se lidé v Hradci Králové zbavovali vánočních stromečků. Nejvíc se jich ale tradičně odzdobuje po svátku Tří králů, kdy podle kalendáře končí vánoční doba. Hradecké služby, které letos svoz stromků zajišťují, žádají obyvatele města, aby…
Čtěte více

Konec roku zaměstnává technické služby i strážníky městské policie

Zatímco většina lidí si ještě užívá zasloužené vánoční volno, někteří se v práci nezastaví. Především pak pracovníci hradeckých technických služeb. Do pracovního nasazení vyrazili už v pondělí s prvním napadlým sněhem, který v podstatě celý den odklízeli z…
Čtěte více

Tipy na vánoční akce - prožijte svátky aktivně!

Vánoce klepou na dveře a před námi jsou vytoužené dny volna a času stráveného s blízkými. Pro ty, kdo rádi tráví čas aktivně, jsme připravili několik tipů na kulturní a sportovní akce, které se ve městě konají. Ať už se rozhodnete vyrazit za kulturou, nebo zůstat doma u…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme