Bio Central pokračuje v tradici filmového klubu, vstup je zdarma

Akademický filmový klub má v Hradci tradici. | Zdroj: Bio Central
Akademický filmový klub má v Hradci tradici. | Zdroj: Bio Central

Už deset let se na půdě hradecké univerzity konají setkání Akademického filmového klubu. Přednášky a promítání jsou přístupná nejen studentům, ale i široké veřejnosti. Letošní jarní cyklus nabídne mnoho zajímavých jmen i filmových titulů, už dnes budou na půdě univerzity hovořit známí filmoví kritici Kamil Fila a Vladimír Hendrich. Vstup na všechna promítání i diskuze je bezplatný.

Možnost zdarma zhlédnout zajímavý film či vyslechnout přednášku odborníka mají lidé v Hradci Králové. Bio Central si ve spolupráci s univerzitou připravil cyklus přednášek a projekcí na různá témata nejen z filmového prostředí, ale i aktuálního světového dění. První přednáška se uskuteční už dnes – 24. února od 20 hodin v aule Univerzity Hradec Králové a vystoupí na ní dva známí filmoví kritici Kamil Fila a Vladimír Hendrich. Tématem debaty bude pravda a lež v současném českém filmu a problémy s jeho kritickou reflexí. „Jde o nepoměr mezi tím, co je prezentováno jako kvalitní český film a jaké filmy ve skutečnosti vznikají,“ řekla organizátorka filmového klubu Natálie Barcalová

O čtrnáct dní později proběhne na půdě univerzity další setkání, které bude mít na programu promítání filmu Verdikt v Maďarsku. Časosběrný dokument o soudním procesu s pravicovými radikály, kteří zavraždili šest Romů, byl vyhlášen nejlepším snímkem loňského festivalu Jeden svět, který je zaměřený na díla s tematikou lidských práv. Třetí blok pak představí dramaturga České televize Jiřího Flígla, kteýr bude hovořit o animované tvorbě. „Tato přednáška bude asi nejlákavější i pro ty návštěvníky, kteří se o film tak hluboce nezajímají, protože bude hodně odlehčená“ řekla Barcalová.

Akademický filmový klub má v Hradci Králové dlouhou tradici. Ještě jako studenti hradecké univerzity ho před deseti lety začali pořádat budoucí ředitelé Bio Central Leoš Kučera a Petr Vítek. Po nedávném dočasném uzavření kina byla jako první obnovena činnost právě filmového klubu. Letošní ročník je výjimečný zejména zajímavými hosty, kteří pozvání organizátorů přijali. „Povedlo se nám domluvit velké osobnosti nejen z oblasti filmové kritiky, ale i ostatních oborů branže,“ dodala Barcalová.

Kompletní program přednášek Akademického filmového klubu najdete na stránkách Bio Central nebo na Facebooku AFK.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme