Bílá věž se téměř na rok skryje i uzavře

Hradecká dominanta bude zase bílá
Hradecká dominanta bude zase bílá

Bílou věž čekají v příštím roce opravy pláště, podle kterého kdysi dostala svůj název „bílá“. Za použití páry a pískování bude Bílé věži navrácena její zářivá barva a věž tak dostojí svému jménu.

Opravy jsou naplánovány na polovinu příštího roku, bohužel to s sebou nese i uzavření hradecké dominanty pro veřejnost. Po dobu minimálně jednoho roku bude pak věž skryta pod lešením, informovali o tom zástupci města Hradec Králové.

„Bílá věž se stane bílou, oblékne se do staronového kabátu. Rekonstrukce s sebou bohužel ponese nutné uzavření této památky pro všechny návštěvníky, což nás velice mrzí,“ uvedl Zdeněk Fink, primátor města Hradec Králové. Stavební práce by měly začít zhruba v polovině roku 2013 a potrvají nejpozději do konce roku následujícího.

Co všechno se bude na Bílé věži opravovat? "Stavební práce se dotknou zdiva věže, které vybraná firma opraví a očistí speciální metodou za pomocí horké páry a pískování, čímž se barva postupně změní na světlejší. Obdobný postup bude na zdivo použit i uvnitř věže," popsala Magdalena Vlčková, mluvčí královéhradecké radnice. Právě kvůli tomuto speciálnímu postupu se bude muset věž schovat na rok za lešení.

Interiér věže taktéž dozná změn. Opraví se schodiště, které je podle zástupců radnice v havarijním stavu. V útrobách se však budou pohybovat i hodináři, díky kterým se renovace dočká i hodinový stroj. Stranou nezůstane ani obnova dřevěného zavěšení zvonu Augustin.

"Proměna Bílé věže bude spočívat zejména v opravě krovu a v novém opláštění báně. Dojde zároveň k přístavbě vstupního objektu a k vestavbě schodiště včetně podest. Samozřejmostí budou nové technické instalace, audiovizuální technika, scénická světla či mobiliář. Otvory ve věži budou do budoucna ochráněny proti ptactvu," doplnila ještě Vlčková.

Historie a zajímavosti o Bílé věži

Poslední opravy věže se uskutečnily v 80. a 90. letech minulého století. Obnova však nebyla zcela dokončena. „Byla postavena přístavba dnešní pokladny, ve věži bylo odstraněno původní žebříkové schodiště a nahrazeno novým s železnými schodnicemi, které umožnilo návštěvníkům pohodlnější pohyb uvnitř věže,“ popsala mluvčí města Hradec Králové.

Opravy Bílé věže podle mluvčí města navazují na již uskutečněné projekty revitalizace v historickém centru Hradce Králové. Počítá mezi ně opravu hradeb, rekonstrukci teras pod kanovnickými domy či připravovanou rekonstrukci Velkého náměstí a severních teras.

O plánované rekonstrukci Bílé věže jsme již informovali v článku V Lipkách se finišuje, další projekty čekají.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Síť, která by bránila sebevražedným skokům, nakonec na Bílé věži nebude

Po dvouletém martyriu Hradec Králové vzdává snahu o zabezpečení Bílé věže proti sebevražedným skokům z ochozu památky. Nepodařilo se totiž najít řešení, které by bylo funkční a současně vyhovovalo památkářům. Poslední sebevražedný skok policie zaznamenala v roce 2020. Od roku…
Čtěte více

Bílá věž je uzavřená. Augustinu upadlo srdce, a tak na Nový rok nezazvoní

Zvonu Augustin v Hradci Králové upadlo při štědrovečerním zvonění kované srdce. Dopadlo na dřevěnou podlahu Bílé věže a památka je teď z bezpečnostních důvodů uzavřená pro návštěvníky. Kované srdce dopadlo na dřevěnou podlahu pod osmitunovým zvonem. Ten je třetím největším…
Čtěte více

Opravy Střeziny pokračují podle plánu. Tanečníci se budou do nové budovy stěhovat kolem Vánoc

Rozsáhlá rekonstrukce základní umělecké školy Střezina v Hradci Králové zatím pokračují podle plánu. Město nyní dokončuje stavební práce v rámci první etapy, během které se rekonstruovaly pavilony výtvarného a tanečního oboru a dostavěla se spojovací chodba. Zastupitelé města na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme