Bílá věž odhalí, co je v její makovici

Bílá věž z pohledu od pivovaru | Foto: V. Volejníková, HK.cz
Bílá věž z pohledu od pivovaru | Foto: V. Volejníková, HK.cz

Nejvyšší bod dominanty města - Bílá věž - se stane na čas předmětem zkoumání odborníků, kteří odhalí její tajemství. Stane se tak u příležitosti rekonstrukce, která začala vloni na podzim a potrvá zhruba do konce letošního roku.

Věžní báň byla v roce 1929 poškozena větrnou smrští, po opravě se od té doby do dnešních dnů opět tyčí ve výšce 72 metrů nad přilehlým náměstím a určuje tím suverénně nejvyšší bod středu města Hradec Králové. Co se v makovice věže skrývá se ukáže už tuto středu, kdy ji stavební dělníci budou opatrně sundávat a přepravovat k opravám. 

„Ve středu začne speciální jeřáb sundávat z Bílé věže hrotnice, hodinový cimbál, makovici a stěnýř krovu,“ popsal Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče královéhradeckého magistrátu, etapu, do níž se aktuálně dostala rekonstrukce dominanty města.

Makovici si pak do péče vezmou odborníci z Národního památkového ústavu v Jaroměři. „Pouzdro, které se uvnitř obvykle nalézá, může obsahovat historicky zajímavé a cenné údaje,“ prozradil Jan Falta.

Pokud vše dobře půjde, sejme jeřáb historicky cenné části dominanty krátce před středečním polednem. „S hrotnicí, hodinovým cimbálem, stěnýřem krovu ale zejména s makovicí bude třeba zacházet velice opatrně, aby nedošlo k poškození,“ doplnil vedoucí Falta. 

Rekonstrukce Bílé věže úzce souvisí s celkovým řešením revitalizace historického centra Hradce Králové a navazuje na již uskutečněné projekty, jakými jsou například oprava hradeb, rekonstrukce teras pod kanovnickými domy či připravovaná rekonstrukce Velkého náměstí a severních teras. „Snahou města je zvýšit atraktivitu tohoto turistického cíle prostřednictvím plánované rekonstrukce, kterou věž prochází v těchto měsících, nepřinese jen částečnou vnější přeměnu, ale zahrne i nové interiérové řešení,“ vysvětlil některé z důvodů přikročení k rekonstrukci Jindřich Vedlich, náměstek primátora odpovědný za rozvoj města.

Město na projekt rekonstrukce Bílé věže bude čerpat i peníze z Evropské unie, celkové náklady na opravy přijdou na 56 milionů korun.

Více o opravách Bílé věže se dočtete zde.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Síť, která by bránila sebevražedným skokům, nakonec na Bílé věži nebude

Po dvouletém martyriu Hradec Králové vzdává snahu o zabezpečení Bílé věže proti sebevražedným skokům z ochozu památky. Nepodařilo se totiž najít řešení, které by bylo funkční a současně vyhovovalo památkářům. Poslední sebevražedný skok policie zaznamenala v roce 2020. Od roku…
Čtěte více

Bílá věž je uzavřená. Augustinu upadlo srdce, a tak na Nový rok nezazvoní

Zvonu Augustin v Hradci Králové upadlo při štědrovečerním zvonění kované srdce. Dopadlo na dřevěnou podlahu Bílé věže a památka je teď z bezpečnostních důvodů uzavřená pro návštěvníky. Kované srdce dopadlo na dřevěnou podlahu pod osmitunovým zvonem. Ten je třetím největším…
Čtěte více

Ochranné sítě zatím na Bílé věži nejsou. Navržená řešení se nelíbí památkářům

Do konce minulého roku měly ochozy Bílé věže v Hradci Králové zakrývat ochranné sítě. Minulé vedení magistrátu se k zásahu do symbolu Hradce odhodlalo kvůli častým sebevražedným skokům. Jenže památkářům se navržená řešení nelíbí, a tak dominanta města zůstává tak, jak je.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme