Bílá věž možná změní barvu

Hradeckou dominantu, Bílou věž, čeká rozsáhlá rekonstrukce. Podle města a Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která věž provozuje, by se měla dotknout nejen vnitřního vybavení, ale i jejího pláště. Po stovkách let by se tak památka mohla stát znovu mnohem světlejší.

Renesanční Bílá věž získala svůj název podle materiálu, ze kterého je postavena. Tím byl v letech 1574 – 1596 bílý hořický pískovec. Kámen ale postupně tmavnul až do současné podoby. Chystaná komplexní obnova památky by mohla zdem vrátit původní barvu. „O způsobu úpravy pláště věže se zatím jedná, měl by být neinvazivní a šlo by hlavně o celkové vyčištění,“ prozradil Mladé frontě Dnes tiskový mluvčí hradeckého magistrátu Václav Svoboda.
Vnitřní prostory by měly získat moderní nádech například v podobě výstavní síně s audiovizuální technikou. Město tím chce především zvýšit návštěvnost věže, která trvale patří mezi nejoblíbenější turistické cíle v Hradci Králové. „Na projektu spolupracujeme s projekční kanceláří Architekti Chmelík a partneři. Původně jsme chtěli jen zkulturnit pokladnu a zvýšit komfort pro návštěvníky, ale postupem času jsme zjistili, že na Bílé věži je pořád co zlepšovat. Vše nakonec vyústilo do rozpracování velkého projektu,“ popsal MF Dnes ředitel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Miroslav Franc.
Při rekonstrukci by mohla vzniknout nová přístavba se zázemím pro personál, prodejnou vstupenek a suvenýrů nebo toaletami pro turisty. Přímo ve věži by mohla být i malá galerie. „Jsme v památkové rezervaci a při případné dostavbě bychom museli brát ohled na okolní zástavbu. V minulosti ale na místě dnešní prodejny vstupenek stála vyšší přístavba než dnes. V konceptu se vracíme k původní nástavbě, ale ještě nevíme, jak nakonec bude výsledek vypadat,“ přiznal Mladé frontě Dnes architekt Jaromír Chmelík. K záměru proto ještě očekává odbornou diskusi.
Nápady jdou ale ještě mnohem dál. Podle Chmelíka by jedinečnou atmosféru mohla citlivě doplnit nejmodernější technika v podobě prostorové holografické projekce. „Holoprojekce umožňuje vytvořit atmosféru pomocí speciálních efektů. Lidé by například mohli vidět v okolí zvonu sněžení, ohně či jiné speciální efekty,“ vysvětlil MF Dnes Chmelík. Projekce by umožnila prezentaci prostorových výtvarných děl nebo virtuální výlety do historie architektury. „V dolních patrech by mohly být obrazové stěny z velkoplošných displejů či interaktivní obrazovky reagující na aktivitu návštěvníků. Díky nové technologii by se ve věži mohly konat virtuální výstavy nebo výukové programy pro školní výpravy a dětské návštěvníky. Mohla by to být jakási výuka o dějinách stavby a Hradce Králové,“ upřesnil MF Dnes ředitel Franc.
Podle tvůrců by nové technologie neměly narušit ducha místa, ale vytvořit příjemnou atmosféru a nabídnout návštěvníkům nové zážitky a informace. Podstatně by se měla zlepšit i přístupnost horních pater a ochozu, a to díky novému schodišti. Díky němu by se také z věže měl častěji ozývat zvon Augustin, protože nyní se kvůli jeho rozeznění musí část schodiště rozebrat. „Při rekonstrukci chceme vyřešit i složitou konstrukci schodiště kolem zvonu a pak zvonit celoročně,“ řekl MF Dnes Franc.
Konečné slovo ve velkorysém projektu ale budou mít finance. Podle radnice by se úpravy měly stát jednou z největších investičních akcí města a do roku 2015 spolykat přibližně 60 milionů korun z městské pokladny a evropských fondů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
9.2.2010 07:09
Honza (neregistrovaný)
Holoprojekce umožňuje vytvořit atmosféru pomocí speciálních efektů. Lidé by například mohli vidět v okolí zvonu sněžení.....neeeee uz neeee prosim...........A nakonec se bila vez bude 1.mesicne a to kazdou prvni nedeli odstrelovat na mesic....

16.2.2010 14:14
milosav (neregistrovaný)
Zdravím,změna barvy bílé věže ?To už tady!Věž byla kolik roků v tunách lešení a výsledek?Tehdy šlo o jakousi generální opravu včetně “zbělení”pláště věže.Použití technologie :pískování,tlak.mytí vodou a chemií.Výsledek žádná sláva,ale šlo hlavně o výměnu kvádrů pískovce,trámů a pláště kopule.Nyní by se toto jistě dělalo bez lešení a stejnou technologií tj. výsledek ještě horší a podstatně dražší!!Takové opravy se dělají tak po padesáti letech a ne za tu dobu dvakrát.Neodborníci na lanech technologie stejná a výsledek?Slušný výdělek a pro město cena neodpovídající výsledku.Efekt max. 15%.
Proti vylepšení bílé věže jako turistického taháku číslo jedna samozřejmě nic nemám,ale změna,vylepšení ,vybělení pláště vidím jako drahé a bez výsledku.
S pozdravem Hradečák Miloslav.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme