Bezprostřední nebezpečí v Libčanech nehrozí

Bezprostřední ohrožení obyvatel Libčan na Královéhradecku se již podařilo výrazně snížit. Před více než týdnem se v tamním areálu bývalé továrny podařilo objevit velké množství chemikálií, které odborníci označili za přímé ohrožení lidí. Jak informoval tiskový mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi, nejrizikovější látky již specialisté odvezli. Libčanský areál střeží policisté.

V Libčanech nadále platí stav nebezpečí, jehož desetidenní lhůta vyprší ve čtvrtek. Nejrizikovější látky se již podařilo zajistit a situace se oproti minulému týdnu zpřehlednila. Nezajištěné chemikálie, které ležely na volných prostranstvích bývalé továrny, odborníci třídí a zabezpečují do odpovídajících obalů. Část nebezpečných látek byla již z lokality odvezena a zbytek se prozatím dočasně uskladňuje v objektech před finálním odstraněním. Specialisté dnes také ukončili průzkumné práce.
"Odebrali jsme vzorky zeminy přímo v areálu, které dnes odesíláme k analýzám. Jejich výsledky bychom měli znát do týdne. Stále pokračujeme v třídění nejrizikovějších látek, aby mezi sebou nemohly reagovat a zabezpečujeme chemikálie ve sklepích objektů," sdělil Karel Petrželka z firmy Dekonta, která na místě působí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme