Bez obalu HK pořádá workshopy a poradí jak eliminovat zbytečný odpad v domácnosti

Je tomu již rok, co se dvě kamarádky s nadšením pro ekologii, Marta Dolanová a Petra Lorencová, rozhodly šířit v Hradci Králové bezodpadovou myšlenku. Obchod Bez obalu se stal místem setkávání lidí s citem pro přírodu i nadšenců pro ekologii.  V krámku v sousedství malšovické pošty si můžete koupit kvalitní potraviny a ekodrogerii, a to vše do vlastních nádob bez zbytečných plastových obalů.

Sortiment obchodu se neustále rozšiřuje. Širokou nabídku luštěnin, těstovin, rýže, olejů, sušeného ovoce, koření, čajů, ořechů, kváskového chleba, stáčené ekodrogerie, mýdel a šamponů doplňují například i zubní pasty a náhrady jednorázových hygienických pomůcek. Podstatnou část nabídky surovin tvoří potraviny v bio kvalitě. I když je ideální vyrazit do bezobalového obchodu s  vlastními nádobami, přijdete-li bez nich, budou pro Vás připravené sklenice či látkové pytlíky.

Někdo by možná uvítal obchod více v centru města, ale možnost parkování a nákupu v zeleni Malšovic je nespornou výhodou a přidává obchodu na originalitě.
„Rády v našem obchodě uvítáme nové zákazníky. Stačí vzít jakýkoliv využitelný obal, který doma najdete (třeba zavařovací sklenici nebo použitý pytlík) a vyrazit na nákup. Pokud nebudeme sami kupovat odpad (obaly), nebude v naší přírodě a oceánech  přibývat další nerozložitelný plastový neřád,“ říká Marta Dolanová, zakladatelka obchodu.

Protože jde týmu Bez obalu HK především o sdílení a šíření bezodpadové filozofie, pořádají pravidelná setkání a workshopy na témata spojená právě s ní. V září se tak ekologičtí nadšenci mohou těšit na promítání filmu Greenpeace „A plastic ocean“ v prostorách centra Prostor PRO a v říjnu na workshop „Domácnost bez odpadu“. Zájemci si mohou odnést praktické tipy, jak nepustit odpad přes práh vlastního domu. A nejen to. Provozovatelky Bez obalu HK pomalu začínají s osvětovou činností pro školy. Probudit v dětech větší vnímavost vůči přírodě a začít přemýšlet nad dopady našeho každodenního života jsou cíle jejich ekologické osvěty.
      
Ještě jste tento obchod nenavštívili? Pak je na čase posbírat doma prázdné nádoby a vyrazit. Uvidíte, že se budete vracet nejen s taškou plnou kvalitních surovin, ale navíc i s dobrým pocitem.

Novinky Bez obalu či pozvánky na různé akce můžete sledovat i na jejich facebookovém profilu nebo webových stránkách.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Mohlo by se hodit
Doporučujeme