Betonstav musí Hradci zaplatit 10 milionů

Společnost Betonstav musí městu Hradec Králové zaplatit zhruba deset milionů korun za nepostavené parkoviště u Aldisu. V polovině února o tom rozhodl Krajský soud v Ústí nad Labem. Smluvní pokutu za nedodržení smlouvy o dílo Hradec Králové vymáhá na Betonstavu už od roku 2007.

„Společnost Betonstav se v květnu 2005 zavázala, že v lokalitě Aldis postaví do července 2006 parkoviště pro 172 automobilů. To mělo sloužit návštěvníkům zóny Aldis a z části i firmám, které v lokalitě sídlí. V sousedství parkoviště plánoval Betonstav navíc stavbu polyfunkčního objektu s obchody a kancelářemi. Nic z toho však nesplnil,“ řekl náměstek královéhradeckého primátora Josef Malíř.
Stavba ani nezačala, a tak Hradec Králové od smlouvy odstoupil. Od července 2006 vznikla Betonstavu povinnost zaplatit městu 26 tisíc korun za každý den prodlení. V úhrnu dosahuje smluvní pokuta zhruba deseti milionů korun. Věcí se nejprve zabýval Okresní soud v Teplicích, který dal městu za pravdu, a potom také Krajský soud v Ústí nad Labem, kam se Betonstav odvolal a který předchozí rozsudek potvrdil.
„Jakmile bude Betonstavu doručen rozsudek písemně, musí nejpozději do tří dnů městu pokutu zaplatit. Proti rozhodnutí krajského soudu už není odvolání,“ vysvětlila vedoucí právního oddělení hradecké radnice Klára Holubová.
Betonstav sice ještě může podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Je to však už mimořádný opravný prostředek, který v tuto chvíli nemá na povinnost Betonstavu plnit rozsudek vliv.
Hradec Králové nadále plánuje pozemky u Aldisu přiléhající k II. městskému okruhu zastavět. „Ukončením smluv s Betonstavem jsme si uvolnili ruce pro spolupráci s jinými investory. Stavbu polyfunkčního domu zde například připravuje společně s dalšími firmami společnost Lindor. Trvá také náš zájem vybudovat tu další parkovací plochy,“ doplnil Malíř.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme