Benešovka se dočká i vodotrysků

Benešova třída, nejhustěji zalidněná část Hradce Králové, konečně doznává změn. Byla budovaná po sovětském vzoru od 70. letech minulého století a tehdejší projektanti jí říkali hradecké Las Vegas. Dnes je to bohužel zchátralá část s nelichotivou pověstí. Podle projektu města se však 10 tisíc zdejších obyvatel může těšit na nové stezky či na trávníky s vodními plochami.

Do regenerace bytových domů se město už pustilo. Finance získané z Evropské unie v hodnotě více jak čtvrt miliardy korun jsou již z části proinvestovány na zateplení domů, výměnu výtahů a elektrorozvodů. Zatím se utratilo na 70 milionů korun.
Po opravách domů na „Benešovce“ se v těchto dnech má rozeběhnout i regenerace veřejného prostranství. „Již jsme získali dotaci na stavební úpravy pěší komunikace za domy ve střední části Benešovky. Vytvoří se tam pojízdná komunikace tak, aby zde v případě potřeby mohla jezdit i hasičská auta,“ uvedl primátor města Zdeněk Fink. Součástí těchto prací bude také řešení inženýrských síti.
Komplexního řešení se dočká i lokalita parku Harmonie. Na příklad před domem Harmonie 1 je v plánu vybudování nového přechodu. Stávající park by pak měl doznat pro obyvatele příjemných změn. „Lokalita nejprve projde demolicí stávajících ploch, terénními úpravami a obměnou veřejného osvětlení. Funkčnost podtrhnou nové stezky, dopravní opatření, sadové úpravy, herní prvky pro děti a mobiliář,“ popsal náměstek primátora pro místní rozvoj Jinřich Vedlich. Stavební práce začaly již počátkem května, předpokládaný termín dokončení první části regenerace Benešovy třídy je zatím určen na konec srpna tohoto roku.
Obnova Třídy Edvarda Beneše však tímto nekončí. V dalších plánech je změna středu "Benešovky". Do roku 2015 mají stavebními úpravami projít stávající podzemní garáže. Ty budou nahrazeny zcela novým podzemním parkováním. Jak uvedl primátor města, parkování pro obyvatele, kteří nyní parkovací prostory využívají, bude zachováno i v nových garážích. Poslední plánovaná část počítá také s úpravami cyklostezek. Novinkou však bude centrální pylon, stříška podél obytných domů a vodní plocha uprostřed centrální křižovatky. „V centrální křižovatce bude umístěna oválná vodní plocha a celý prostor by měl být doplněn vhodnou výsadbou stromů, keřů a travních ploch s vodotrysky,“ doplnila tisková mluvčí města Magdalena Vlčková. Prostor bude vybaven také novým kamerovým systémem a upraveným veřejným osvětlením. 
Pokud obyvatelé „Benešovky“ mají dotaz k regeneraci v jejich městské části, mohou ho každou středu od tří do pěti hodin vznést v Informačním centru (Tř. E. Beneše, čp.1543). Zde jim je k dispozici projektant i magistrátní pracovník.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme