Autobusové nádraží se začne stavět v září

Nové autobusové nádraží v Hradci Králové by se mělo zažít stavět letos 1. září. První autobusy by z něj měly odjet na konci května příštího roku. Vyplývá to z nejnovějšího harmonogramu výstavby, který schválila rada města.
Během let 2006 a 2007 chce hradecká radnice upravit pro hromadnou dopravu i sousední Riegrovo náměstí u nádraží Českých drah. Celý projekt podle nyní dokončené dokumentace pro stavební povolení přijde včetně daně z přidané hodnoty na 484 milionů korun, z toho náklady na terminál autobusového nádraží budou činit 316 milionů korun.
Na terminál by město chtělo získat dotaci z fondů EU v řádu desítek milionů korun. "Celkový požadavek na rozpočet města za předpokladu čerpání dotace a odpočtu daně z přidané hodnoty činí asi 345 milionů korun," uvedl hradecký primátor Otakar Divíšek. Samotný terminál by měl postavit městský dopravní podnik, který by měl být i budoucím provozovatelem nádraží. Financování ale bude stále záviset na městu, které dá 177 milionů korun dopravnímu podniku formou navýšení základního kapitálu a zbytek zaplatí samo.
Nejsložitější částí projektu bude zřejmě přestavba Riegrova náměstí, které je významným dopravním uzlem města. Náměstí je pod povrchem protkáno hustými sítěmi, což by mohlo při stavbě způsobit komplikace. Během stavby také budou dopravu v této části provázet omezení a různá provizorní řešení.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.1.2005 18:59
JAN (neregistrovaný)
Co to přinese
Co to přinese v souvislosti s D11.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme