Atol zůstává soukromý

Hradecká radnice ustoupila od záměru koupit část akcií firmy Atol. Provozovatel parkovacího systému v Hradci Králové tak i nadále zůstává čistě soukromou společností. Ještě před rokem přitom radnice chtěla odkoupit více než třetinu akcií.

Hradečané vnímají Atol jako soukromou firmu, kterou také je. Údajně kvůli změně tohoto pohledu chtěla radnice koupit část akcií. V těchto dnech od záměru odstoupila. Ze změny stanoviska se ale spíše zdá, že radnice odkup akcií plánovala jako podporu společnosti při ekonomických potížích. „Dnes už má vedení radnice jiné priority,“ řekl Hradeckému deníku k původnímu záměru náměstek primátora Boris Herman. Podle něj má nyní město jiné investiční plány.
Změna názoru občanů nebo finanční pomoc? Podle vyjádření náměstka Hermana lze usuzovat spíše na to, že odkup akcií byla pojistka proti finančním ztrátám společnosti: „Stav hospodaření firmy Atol není v kritickém stavu, abychom to museli řešit. Navíc, kdybychom koupili akcie, museli bychom zrušit některé investiční akce. Město už má v současné době jiné priority,“ uvedl pro Deník Boris Herman.
Město se tak vzdalo kontroly Atolu. Přitom i podle slov radnice se jedná o veřejné prostředky. „Je to sice soukromá firma, ale všechny finance, které přes ni protečou, jsou veřejné peníze. Ty by se měly zhmotnit do investic, jako je třeba parkovací dům Katschnerka, které se po ukončení koncesní smlouvy stanou za symbolickou cenu majetkem města,“ řekl Hradeckému deníku náměstek primátora Herman. Ochrana města prý vyplývá ze smlouvy. „Firma se zavázala, že do deseti let vybuduje tisíc parkovacích míst, do kterých investuje 332 milionů korun bez DPH,“ upřesnil Deníku mluvčí radnice Václav Svoboda.
Zdá se, že radní určité potíže s Atolem připouštění. Koncesní smlouvu s Atolem může podle Hermana město ukončit i dříve než za 30 let: „Všude slyším, že koncesní smlouva je na třicet let. Ale to není tak úplně pravda. Třicet let je maximální délka. Jednou z podmínek pro ukončení smlouvy je splacení dohodnutých investic a také přiměřený zisk Atolu,“ řekl Hradeckému deníku. Náměstek Herman také připustil, že některým občanům může nový systém parkovného způsobovat finanční potíže. Podle deníku například na konci loňského roku uvažoval o finanční podpoře lidí, kteří nemají na parkovné, ale auto potřebují. Nyní svá slova mírní: „Zatím je to ve stadiu monitorování. Uvažuji nad tím, jestli do toho nepůjdu jinou cestou, například ve spolupráci s nějakou fungující nadací,“ dodal v Hradeckém deníku náměstek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme