Asistenti prevence kriminality městu prospívají. Radnice je chce i příští rok

Ilustrační foto
Ilustrační foto | autor:

Dohlížejí na děti, které jdou do školy, komunikují s problémovými občany nebo pomohli zraněnému muži na ulici. Řeč je o asistentech prevence kriminality. Poznáte je podle toho, že mají na sobě žluté nebo oranžové vesty. Jde o registrované nezaměstnané. Nemají pravomoci strážníků, nicméně jim v jejich pochůzkové činnosti velmi pomáhají. Nyní jich ve městě působí dvanáct. Radnice chce, aby projekt pokračoval dál.

Školy, kde asistenti působí, si je velmi pochvalují. „Například vedení Základní školy Milady Horákové je s prací svého svěřeného asistenta velice spokojeno, podobné pozitivní reakce a hodnocení práce zní i od ředitele ZŠ Sever,“ prozrazuje ředitel městských strážníků Miroslav Hloušek. Dohlížejí na děti mířící ráno do školy a odpoledne zpět na přechodech pro chodce. Pak se věnují preventivní činnosti jak v nejbližším okolí školy, tak i v jejím areálu podle potřeb a požadavku ředitele školy. Zájem o asistenta mělo patnáct základních škol, do terénu jich však nastoupilo pouze pět. Je to kvůli nezájmu vhodných adeptů.

Pomohli napadenému muži

Se mzdovými náklady většiny asistentů městu vypomáhá zdejší úřad práce, zbytek nákladů pomáhá hradit ministerstvo vnitra. Radnice stojí o to, aby projekt pokračoval. „Asistenti prevence kriminality prokázali, že dokáží reagovat i ve vyhrocených situacích. V minulém týdnu poskytovali první pomoc napadenému muži. Zraněný muž zůstal s krvácejícím zraněním ležet na chodníku. Asistenti prevence kriminality ho prvotně ošetřili, přivolali záchrannou službu a okamžitě informovali i kolegy z městské policie,“ přidává čerstvou zkušenost asistentů prevence kriminality Eva Kněžourová, mluvčí Městské policie Hradec Králové.

Dokážou mluvit s možnými pachateli trestných činů

Pod městskou policií asistenti prevence kriminality pracují od roku 2014. Dvanáct asistentů slouží souběžně se strážníky v pochůzkovém režimu. „Povoláváni jsou kromě služeb ke školám také podle situace i do různých lokalit města. S většinou těch, kteří se například pokoušejí páchat protiprávní jednání, nalézají společně rychle cestu, jakého jednání se zdržet a čeho se vyvarovat. Jádro jejich práce je v komunikaci, a to přesto, že nemají žádné pravomoci jako strážníci. Stávají se velice často důležitými komunikačními prostředníky,“ dodává Miroslav Hloušek. Pod drobnohledem má práci asistentů vždy předem určený strážník, takzvaný mentor, který na jejich činnost dohlíží a vede je.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme