Architekti chtějí oživit náplavky na Labi

Náplavky Labe v centru Hradce Králové by se mohly už brzy podobat těm pařížským. Architekti se nechali Seinou inspirovat a chtějí místním břehům řeky vdechnout nový život.

Smělý nápad si klade za cíl přivést na málo využívané náplavky více lidí. Prostředí by se tak mělo výrazněji změnit a nabídnout třeba místa pro piknik nebo procházky. "Náplavky na Seině jsme navštívili a některé prvky jsme v menším měřítku využili," popsal záměr Mladé frontě Dnes architekt Pavel Zadrobílek. Přestavba by přitom mohla začít už v březnu 2012 a na podzim by mohlo být hotovo.
Nový prostor by se měl otevřít například studentům, lidem navštěvujícím centrum nebo turistům. Podobně odvážný a novátorský záměr s písečnou pláží nedaleko Muzea ale v minulých letech velkou odezvu nenašel.
"Na náměstí Svobody, kde budou dva nové vstupy na náplavky, je vyústění pěší zóny, budova univerzity a blízko jsou střední školy. Předpokládáme tedy, že nové vstupy budou hojně využívány," podporuje v MF Dnes nový nápad architekt Zadrobílek. Náplavky by podle něj nemusely sloužit jen k vycházkám a odpočinku, ale mohly by na nich být pořádány i kulturní akce.
Pravidla rekonstrukce budou přísná, dohlídne na ně Povodí Labe. "Náplavka je z právního hlediska součástí koryta řeky, vztahují se na ni tedy jiné předpisy. Je třeba počítat s tím, že přes ni může projít povodeň," vysvětlil Mladé frontě Dnes spoluautor projektu Vladimír Šolc. Například nová schodiště tak nesmějí snižovat průtok v Labi, lavičky budou muset velké vodě odolat, přežít náraz plovoucích předmětů a přitom průchodu případné povodně nebránit. Ukotvené budou v zemi. "Regulace řeky vznikala v době opevňování města a opěrná zeď je památkově chráněná. Lavičky se jí nesmí ani dotýkat," vysvětlil MF Dnes Zadrobílek. Mnohem odolnější bude muset být i dláždění a osvětlení.
Architekti pamatovali i na zelené plochy. "Na náplavce sice moc místa není, ale navrhli jsme tam travnaté plochy, na nichž si lidé budou moci udělat piknik a vnímat odtamtud řeku z úplně jiného horizontu," dodal MF Dnes Zadrobílek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme