Štítky: | Archeopark Všestary | Kultrura |

Archeopark uvítá jaro pravěkou hudbou a rituály

Jeskyně v Archeoparku ve Všestarech | Foto: Archeopark
Jeskyně v Archeoparku ve Všestarech | Foto: Archeopark

Archeopark pravěku ve Všestarech nedaleko Hradce Králové otevřel své brány v druhé polovině letošního ledna.

Na období Velikonočních prázdnin si pracovníci archeoparku připravili speciální program s názvem Dny živé archeologie. 

Od čtvrtku do neděle mohou návštěvníci oslavit začátek nového zemědělského roku v rytmu pravěké hudby. 

Speciální programy nejsou v archeoparku výjimkou, studenti Univerzity Hradec Králové je připravují pravidelně. Letošní jarní akce však bude zvláštní nejen novými prostory, ve kterých se bude částečně odehrávat, ale také připravenými aktivitami. 

Při oslavách příchodu nového zemědělského roku se návštěvníci setkají s pravěkou hudbou, která doprovodí na příklad setí pšenice dvouzrnky. Douzrnka je dnes už archaická obilovina, kterou pěstovali naši předci už v dobách primitivního zemělství. Návrat ke kořenům našeho dávného zemělství Archeopark pravěku ve Všestarech připomene také ukázkami práce s replikami pravěkých zemědělských nástrojů.

Nově otevřenými prostory archeoparku se ponesou zvukové ukázky toho, co umí a dokáží pravěké hudební nástroje. Začátek produkce bude vždy v 10, 13 a 15 hodin v kinosále. Pravěká hudba doprovodí také obřad  zahájení zemědělského roku, kterého se lidé mohou zúčastit vždy po programu v sále. 

Při návštěvě archeoparku se malí i velcí mohou zapojit do výroby pravěkých píšťalek z bezového proutku anebo keramických chrastítek a bubínků.

Organizátoři oslav příchodu nového zemědělského roku doporučují terénní obuv a brát v potaz i proměnlivé počasí. Přístupný bude celý venkovní areál. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Archeopark ve Všestarech se rozšíří o další výstavní prostory. Vznikne i kinosál

Archeopark ve Všestarech byl založen už před 25 lety. Nyní by se měla jeho expozice rozšířit a zatraktivnit pro návštěvníky. Budova za 24 milionů korun představí zejména experimenty archeologů a pravěké nálezy doplní repliky vytvořené dávnými technologiemi. Vznikne z budovy…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Zveme: Víkend v Hradci zpestří vodník, Polednice, Keltové i žongléři

Jaké akce nabídne víkend v Hradci Králové? V lesním divadle na Chlumu se bude hrát divadelní představení Dokonalá fraška, ve všestarském Archeoparku pravěku se dozvíte vše o životě Keltů. Bajkazyl pořádá tradiční Kytarohraní a tentokrát se bude i žonglovat. Můžete si udělat…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme