Archeologický průzkum může oddálit dokončení dálnice

Dostavbě hradecké dálnice D11 u krajského města může hrozit další zdržení. I když podle ministerstva dopravy jsou pro dostavbu už vykoupeny všechny potřebné pozemky i vyčleněné finanční zdroje, přesto může být termín dostavby na podzim 2014 ohrožen.

Jak jsme nedávno informovali, archeologové začnou zkoumat terén již tento měsíc a podle současných představ by se zbývající úsek dálnice před Hradce Králové měl řidičům otevřít v říjnu 2014. Tento termín však není zdaleka jistý, jeho  dodržení bude do značné míry záviset na „vyšší moci“, konkrétně na množství archeologických nálezů. Pracovníci hradeckého muzea zahájí v příštích dnech průzkum pozemků. Na případné nálezy se těší. Pomohou nám totiž odhalit tajemství dávné historie okolí města. „Nějaké nálezy očekáváme s naprostou určitostí," potvrdil Mladé frontě Dnes archeolog Muzea východních Čech Radek Bláha.
Podle odborníků by lokality u Hradce Králové mohly být mimořádně bohaté. Osídlení je zde nepřetržitě po mnoho tisíc let a nikdo zatím nedokáže odhadovat, co všechno archeologové při průzkumu najdou. Dálnice se přitom může začít stavět až po jejich odchodu. Bohatá naleziště zaznamenali historikové už při stavbě zatím posledního úseku od Poděbrad, kde narazili například na knížecí hrob, několik studní nebo osadu s množstvím pecí a hlubokými jámami. „Jen úsek okolo Plačic, které byly zmiňovány už v 11. století, je neobyčejně bohatý na nálezy. Byl osídlen už od mladší doby kamenné až do novověku," vysvětlil MF Dnes Bláha. Podle něj jsou první nálezy jen otázkou času.
Archeologové nechtějí stavbu zdržovat. Budou pracovat co nejrychleji. Objevování historie ale chce svůj čas. Nové nálezy je potřeba pečlivě zdokumentovat, opatrně vyzvednout a uložit. U velmi rozsáhlých a cenných nálezů se někdy odborníci dokonce rozhodnout je pouze zdokumentovat a ponechat na původním místě. „Samotnému průzkumu musí předcházet poměrně dlouhá příprava, takže bychom rádi začali co nejdřív. Moudřejší budeme až po průzkumných sondách. Výstavba se zpozdit sice může, ale museli bychom objevit něco naprosto unikátního, aby zdržení bylo významnější," dodal Mladé frontě Dnes Radek Bláha.
Doslova poklady z hradecké minulosti našli nedávno archeologové při opravách starého města. Loni například na Velkém náměstí narazili na množství koster ze zaniklého hřbitova. O terasách nad Žižkovými sady dokonce mluví jako o nejlepší interaktivní učebnice hradeckého dějepisu. „Prokázali jsme, že pod současnými terasami jsou nálezy už z dob pravěku. Narazili jsme třeba na dřevohliněné hradby z doby tisíc let před naším letopočtem i na středověké opevnění," vysvětlil MF Dnes Bláha.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme