Archelogové objevují pod pivovarem starý svět

Další významný objev se podařil archologům v areálu rekonstruovaného pivovaru v historickém centru Hradce Králové. Jak píše dnešní MF Dnes, mezi poslední významné objevy patří zbytky cihlových věží ze 14. až 15. století a také opracované renesanční a gotické kameny, které zřejmě pocházejí z budovy městské školy, jejíž historie sahá až do 13. století.
"Při terénním průzkumu východní části pivovarského náměstí směřující k Velkému náměstí se podařilo vyzvednout části opracovaných pískovcových kamenů, které jsou dokladem bývalé stavby. Jde o pozdně gotické zlomky portálu s výzdobou a o části renesančních sloupů a patek. Nabízí se možnost, že jde o zbytky budovy městské školy, která přibližně v těchto místech stávala," řekl deníku archeolog Radek Bláha z Muzea východních Čech v Hradci Králové. Objev těchto objektů není podle historiků velkým překvapením, neboť objekty byly zachyceny v historických mapách. Většinu z historických objektů však prakticky zničila rozsáhlá výstavba pivovarnické lahvovny v druhé polovině 20. století.
Archeologické práce budou na staveništi pokračovat do konce srpna a částečně se přemístí také mimo nádvoří pivovaru. Podle Bláhy lze očekávat další nálezy související se středověkou zástavbou.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
2.8.2005 14:01
Petr Vasilevskij (neregistrovaný)
Mám opravdu velkou radost z postupných nálezů v prostoru pivovaru. Za postavení lahvovny by měl jít ale někdo sedět. Takový zločin spáchaný v památkové rezervaci je neslýchaný. Návrhů na řešení situace související s rozšiřováním pivovaru bylo tehdy více, včetně možnosti výroby piva v Pardubicích, výstavby moderních hal mimo historické jádro atd. Pak se objevil jedinec, který v rozporu s tehdejším platným územním plánem povolil výstavbu a tak de facto i rozsáhlou demolici v areálu pivovaru. Vše se dělalo rychle, nehledě na archeologicky a historicky cenné území, které nebylo prakticky prozkoumáno. Množství materiálu tak je navždy ztraceno. A propo když se stavěla pivovarská budova na svahu v ulici ČSA tak při kladení základů a betonování pilotů, byla objevena a zalita betonem podzemní chodba jdoucí směrem k chrámu Sv. Ducha. Bez průzkumu byla likvidována, jak praví svědectví pana Zdeňka Doubka, hradeckého nadšence a spolupracovníka Muzea v HK, který měl alespoň krátce možnost tuto prostoru shlédnout. A nyní? Je to ohromné zadostiučinění všemu příkoří, které bylo páchané na MPR v HK v souvislosti s provozem pivovaru. Zní to jak z pohádky - betonová monstra byla asanována!!! Sláva!!! A zaplať pánbůh za to.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme