Štítky: | Adalbertinum |

Adalbertinum čeká rekonstrukce, zatím se chystá projekt

Adalbertinum
Adalbertinum | autor: hradeckralove.cz

Budova Adalbertina v centru města by se měla dočkat rozsáhlých oprav. Rekonstrukcí projde střecha, fasáda, hydroizolace, jeviště nebo klimatizace. Předběžné finanční odhady jsou kolem 40 milionů korun. Kdy opravy začnou, ještě hradecký magistrát neví. Zatím se bude pracovat na projektové dokumentaci.

Radní města už schválili podmínky pro zadávací řízení na zpracovatele dokumentace a jmenovali hodnotící komisi. "Ta bude zkoumat došlé návrhy projektových dokumentací opravy společenského domu. Zatím jde o projektovou dokumentaci nikoliv o stavbu," informovala Magdaléna Vlčková, mluvčí hradeckého magistrátu.
"Adalbertinum je v neutěšeném stavu, vše je koncipováno tak, aby mohla rekonstrukce postupovat po etapách," řekl náměstek primátora Jindřich Vedlich, podle nějž by se cena za zpracování dokumentace měla pohybovat kolem 650 000 korun. Dokončená by měla být zhruba do roka.

Náměstek nevylučuje, že by ke konci dalšího dotačního období 2014 - 2020 mohlo dojít k rozvolnění podmínek a bylo by možné na rekonstrukci získat evropské peníze. Zatím to možné není.

V Adalbertinu sídlí například Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, pravidelně se tam konají zasedání městského zastupitelstva, plesy, koncerty nebo přednášky. Budova byla postavená v letech 1895 až 1897 v pseudobarokním a secesním slohu. Nabízí sály, salonky a učebny s kapacitou od deseti do 440 míst, v přízemí je restaurace.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Adalbertinum chátrá a rekonstrukce je zatím v nedohlednu

Historická budova hradeckého kulturního centra Adalbertinum má své nejlepší časy už dávno za sebou. Nyní už je roky v havarijním stavu, městu se nedaří dokončit ani projektovou dokumentaci. Návštěvníky vítá mobilní oplocení i rezavé lešení se stříškou, která brání nejhoršímu,…
Čtěte více

Zveme: Na noční bloudění v kukuřičném poli, jazzové nábřeží vinařů a úklid Hradce

Co můžete podniknout v Hradci Králové o tomto víkendu? Třeba se naučit háčkovat a paličkovat, pomoci uklízet s Trash hero kamenný most nebo bloudit ve strašidelném kukuřičném poli. Koná se Hradecké nábřeží vinařů a jazzová pouť, na piletickém statku zahraje folková skupina…
Čtěte více

Zveme: O víkendu můžete tančit, bruslit či relaxovat v aquacentru

Jaké akce nás čekají o víkendu v Hradci Králové? Plesová sezona 2020 pokračuje benefičním Křesťanským bálem a G plesem na Střelnici, zatímco vinařský ples musel být zrušen, takže letošní ročník zimního svátku vína Silénos se nekoná. Užít si můžete relaxační večer v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme