5 tipů na výlety v okolí Hradce Králové

Představte si, že vaši kamarádi konečně přijeli na návštěvu do vašeho města. Chtějí poznat to nejlepší, co město a jeho okolí nabízí. Kam je vezmete? Jak jim ukážete krásu a bohatství tohoto regionu? Ať už hledáte historické památky, gastronomické zážitky nebo přírodní krásy, Hradec Králové a jeho okolí má všechno! A my vám přinášíme 5 tipů na výlety, které vaše kamarády ohromí a zanechají v nich nezapomenutelné vzpomínky.

Obsah:

  1. Rytířské hradiště: Krok do pohádkového světa uprostřed lesů, kde se můžete setkat s rytíři, princeznami a dalšími postavami z dětských příběhů.

  2. Hvězdárna a planetárium Hradec Králové: Vesmírná odysea uprostřed města, kde můžete objevit tajemství hvězd a planet.

  3. Gastronomický Pivovar u Hušků: Chuť tradice a místní kultury v malebném prostředí Bělče nad Orlicí.

  4. Zoopark Stěžery: Setkání s přírodou a různými druhy zvířat v klidném a přírodním prostředí.

  5. Hrad Kunětická hora: Historická cesta, která vás zavede na vrchol kopce s nádherným výhledem na Hradec Králové a jeho okolí.

Úplně na začátek, tento text není pouze pro hradečáky, ale pro všechny, kteří chtějí navštívit tuto destinaci. Pokud byste zde chtěli najít ubytování, doporučujeme tento odkaz na webu MegaUbytko.cz.

Rytířské hradiště – dětský park v lesích u Hradce Králové

Nedaleko rybníků Kříž a Češík v okolí lesního hřbitova se nachází unikátní přírodní dětský park Rytířské hradiště. Toto místo je skvělým cílem pro rodiny s dětmi, kde mohou obdivovat rytíře, princezny, čarodějnice a další pohádkové postavy.

Zdroj: https://mapy.cz/zakladni?source=base&id=1928109&gallery=1&x=15.6252330&y=49.8022514&z=8 

Co můžete v hradišti objevit?

Pohádkové postavy: Prozkoumejte hradiště a setkejte se s rytíři, princeznami, čarodějnicemi a dalšími pohádkovými postavami.
Zábava a výhledy: Vystoupejte na hlavní hradní věž, odkud můžete obdivovat okolní lesy, a poté sjeďte dolů skluzavkou. Pro děti je zde připraveno pískoviště, bludiště s prolézačkami a mnoho dalšího.

Umění a řemeslo: Obdivujte dětské kresby z výtvarné školy pod vedením paní Marty Pohnerové a dřevořezby od pana Miroslava Kříže.

Vzdělávací prvky: Městské lesy v areálu hradiště připravily naučné expozice, kde se můžete dozvědět více o místní fauně a flóře, rozkladu odpadu v přírodě a dalších zajímavostech.

Jak se k hradišti dostat? Existují dvě značené trasy k Rytířskému hradišti:

  1. První trasa, vhodná pro kočárky a hendikepované, vede od zděné boudy okolo rybníčka Češík a má délku 1 km. 



Zdroj: https://mapy.cz/s/kugurocoha 

  1. Druhá trasa, která je charakterem spíše lesní pěšina, je značena od zděné boudy okolo přírodního pohřebiště a má délku 700 m.

 

Akce na hradišti: Na Rytířském hradišti se pravidelně konají různé akce pro děti. Mezi nejpopulárnější patří Dětský den s Futurem, zimní bitva “Dračí setba” šermířského kroužku Tesáci a mnoho dalších. Pro aktuální informace o akcích doporučujeme sledovat oficiální webové stránky nebo facebookový profil Rytířského hradiště.

Další atrakce v okolí:

Nezapomeňte navštívit zážitkový areál Na Větvi, kde na vás čeká lanový park s 3D bludištěm, sjezd tobogánem z 10 m výšky a stánek s občerstvením.

Hvězdárna a planetárium Hradec Králové: Brána k hvězdám

Věděli jste, že uprostřed našeho města se nachází místo, kde se nebe dotýká země? 

Je jím Hvězdárna a planetárium. Toto místo je magnetem pro všechny, kteří jsou fascinováni hvězdami, planetami a celým vesmírem. Ať už jste vášnivým astronomem nebo jen někdo, kdo obdivuje krásu noční oblohy, tato instituce vám nabídne nezapomenutelný zážitek.

Hvězdárna nabízí návštěvníkům možnost pozorovat hvězdnou oblohu pomocí moderních teleskopů. Pod vedením odborníků tak můžete nahlédnout na vzdálené planety, hvězdné soustavy a další kosmické objekty. Každá návštěva navíc může odhalit něco nového, protože vesmír je neustále v pohybu a mění se.

Zdroj: https://www.turistika.cz/vylety/hradec-kralove-nove-digitalni-planetarium/detail 

 

Planetárium je místem, kde můžete podniknout virtuální cestu vesmírem. Díky moderní technologii a vysokému rozlišení projekce se ocitnete uprostřed vesmírných scén, které vás zavedou od naší Sluneční soustavy až po okraje známého vesmíru.

Vzdělávací programy a akce

Hvězdárna a planetárium také nabízí řadu vzdělávacích programů pro školy, skupiny 

i jednotlivce. Tedy, pokud máte ve městě nebo okolí větší partu kamarádů a známých, můžete se domluvit na unikátní prohlídce. Přednášky a projekce vám poskytnou hlubší pochopení astronomie a kosmologie.

Gastronomický Pivovar u Hušků: Ochutnejte tradici

Jen pár kilometrů od Hradce Králové, v malebné obci Běleč nad Orlicí, se skrývá skvost pro všechny milovníky piva - Gastronomický Pivovar u Hušků. Toto místo je více než jen pivovar; je to oáza tradice, kvality a autentického zážitku.

 

Zdroj: https://en.mapy.cz/zakladni?source=firm&id=13123837&x=15.9419295&y=50.1972845&z=17 

Ochutnejte místní speciality

Pivovar u Hušků je známý svými místními pivy, která jsou vařená s láskou a respektem 

k tradičním recepturám. Každý nápoj zde má svůj příběh a jedinečný charakter. Ať už máte rádi světlé ležáky, tmavé speciály nebo něco mezi tím, najdete zde pivo, které vás osloví. Kromě vynikajícího piva můžete v pivovaru také ochutnat tradiční českou kuchyni. Pokrmy jsou připravovány z čerstvých místních surovin a dokonale doplňují nabídku piv.

Autentická atmosféra a zážitky

Co dělá návštěvu Pivovaru u Hušků tak výjimečnou, je jeho atmosféra. Historické prostředí pivovaru, dřevěné stoly a vřelý personál vytvářejí pocit, jako byste se vrátili v čase. Pravidelné akce, jako jsou pivní slavnosti, koncerty nebo degustace, zaručují, že zde budete chtít strávit více než jen jeden večer.

Proč zavítat do Pivovaru u Hušků?

Pokud hledáte místo, kde můžete ochutnat skvělé pivo, vychutnat si tradiční českou kuchyni a zažít autentickou atmosféru, Gastronomický Pivovar u Hušků je tím pravým místem. 

Ať už jste místní nebo návštěvník Hradce Králové, tento pivovar by rozhodně neměl chybět na vašem seznamu míst, která musíte navštívit.

Pokud si chcete udělat delší výlet než jen ukojit hlad, můžete oběd či večeři spojit 

s těmito výlety:

  1. Přírodní park Orlice - Ideální místo pro milovníky přírody. Můžete se procházet  po naučných stezkách a obdivovat krásy řeky Orlice a okolní přírody.

  2. Podorlický skanzen Krňovice - Zde můžete nahlédnout do historie regionu a seznámit se s tradičními řemesly a způsoby života v minulosti.

  3. Výlet k řece Orlice - Můžete navštívit pozůstatek původního řečiště Orlice u Bělče nad Orlicí a vychutnat si klid a krásu řeky.

  4. Nepasice (Třebechovice pod Orebem) - Historická oblast, kde můžete objevit kulturní a historické památky regionu.

  5. Častovec a Habřina - Další malebné obce v okolí, kde můžete objevit místní kulturu a tradice.

Zoopark Stěžery: Oáza pro milovníky zvířat

Zoopark, nacházející se nedaleko jak jinak, než Hradce Králové, je skvostem pro všechny, kteří mají rádi zvířata a přírodu. Toto místo nabízí jedinečnou příležitost setkat se s mnoha druhy zvířat z různých koutů světa, a to vše v klidném a přírodním prostředí.

 

Zdroj: https://www.zoostezery.cz/fotogalerie/ 

Objevte rozmanitost zvířecí říše

Jedná se o domov pro mnoho různých druhů zvířat - od exotických ptáků, přes savce až po plazy. Každý pavilon nebo výběh je navržen tak, aby co nejvíce odpovídal přirozenému prostředí daného druhu, což návštěvníkům umožňuje vidět zvířata s co nejautentičtějším chováním.

Zoopark Stěžery je ideálním místem pro rodinný výlet. Kromě zvířat zde najdete také piknikové místo, dětské hřiště a občerstvení. Procházky mezi výběhy, poslech zvuků přírody a setkání s fascinujícími obyvateli zooparku zaručeně zanechají nezapomenutelné vzpomínky.

Hrad Kunětická hora: Historická perla v srdci východních Čech

Hrad Kunětická hora, často něžně přezdívaný "Kuňka", je jedním z nejvýznamnějších historických památek v okolí Hradce Králové. Tento majestátní hrad, který se tyčí nad krajinou, byl svědkem mnoha důležitých událostí v historii regionu. Zřejmě jste již toto místo sami navštívili, ale nezapomeňte, že je vhodné i například na obchodní jednání, a to díky golfovému hřišti. 

 

Zdroj: https://www.husitstvi.cz/forum/viewtopic.php?f=30&p=23946 

 

Když vstoupíte do jeho bran, cítíte váhu historie. Každý kámen, každá cesta a každá věž vypráví příběh. Od bitev a obléhání přes renesanční přestavby, až po tajné schůzky šlechticů, hrad Kunětická hora byl vždy v centru dění. Jeho architektonická krása, kombinující gotické prvky s renesančními detaily, je dokonalým odrazem jeho bohaté historie.

Historie, se kterou zazáříte

Goticko-renesanční opevnění hradu Kunětická Hora bylo vybudováno v rámci rozsáhlé přestavby celého objektu Vilémem II. z Pernštejna a jeho synem Janem Bohatým z Pernštejna. Bohužel, moc z tohoto opevnění se do dnešních dnů nedochovalo v původní podobě, hlavně kvůli erozi času a kamenolomu, který zničil významnou část hradního kopce.

Navzdory těmto ztrátám bylo možné zrekonstruovat původní podobu opevnění na základě existujících pozůstatků, historických ilustrací a písemných záznamů. Historické průzkumy 

a vyhodnocení fortifikace hradu ukazují, že mnoho z původního opevnění bylo navrženo tak, aby odolalo dělostřeleckému ostřelování, což bylo v té době revoluční.

Zajímavým faktem je, že ačkoliv některé části opevnění byly navrženy pro umístění děl, historické záznamy ukazují, že v době, kdy hrad patřil Pernštejnům, zde nebyla žádná děla umístěna. Místo toho byly fortifikace pravděpodobně navrženy tak, aby poskytovaly ochranu střelcům z hákovnic a ručnic.


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Doporučujeme
Nahoru