148 milionů navíc na stavbu úseku D11. Začne se za dva týdny

Za dva týdny na budoucí D11 nastoupí stavbní firmy.
Za dva týdny na budoucí D11 nastoupí stavbní firmy. | autor: hradeckralove.cz

Do dvou týdnů by měly stavební firmy zahájit stavbu úseku dálnice D11. Ředitelství silnic a dálnic jim zaplatí o 148 milionů korun víc. Ředitelství silnic a dálnic podepsalo se společnostmi Eurovia, Metrostav a Swietelsky dodatek ke smlouvě na dostavbu dálnice D11. V pondělí bylo předáno staveniště úseku D11 z Hradce Králové do Smiřic. Tato část dálnice bude dlouhá 15 a půl kilometru.

Ředitelství silnic a dálnic v pondělí podepsalo se společnostmi Eurovia, Metrostav a Swietelsky dodatek ke smlouvě na dostavbu hradecké dálnice D11. Cena se zvýší o zhruba 148 milionů korun, termín dostavby se zkrátí o měsíc.

"Jsem přesvědčen, že toto byla nejrozumnější a nejekonomičtější varianta," uvedl ministr dopravy Dan Ťok. Podle šéfa ŘSD Jana Kroupy je pro ŘSD velkým přínosem, že se nemusí opakovat soutěž na stavbu, podle něj by to stálo více peněz než současné navýšení.

Podle dodatku ke smlouvě firmy dostanou požadovaných 148,63 milionu korun bez DPH. Původní vysoutěžená cena byla 2,594 miliardy korun bez DPH. Navýšení si ŘSD nechalo ověřit znaleckým posudkem, vyplývá ze sedmistránkového dodatku zveřejněném v registru smluv. Obě strany se také dohodly na tom, že pondělí 11. února je dnem předání staveniště a že firmy zahájí stavební práce do 14 dnů.

Termín dokončení stavby dodatek o měsíc zkrátil. Po dálnici by se tak mělo začít jezdit 5. května 2022. ŘSD v dodatku přiznalo, že stavebním firmám ve lhůtě 12 měsíců od podpisu smlouvy neoznámilo zahájení stavby. Učinit tak mělo do 1. září 2018. Protože ŘSD neoznámilo zahájení stavby do 12 měsíců, vznikl stavebním firmám podle smlouvy nárok na dodatečnou platbu. Včasné neoznámení zahájení stavby je v dodatku zdůvodněno prodloužením řízení o vydání stavebních povolení kvůli námitkám hnutí Děti Země.

Stavební firmy chtěly koncem ledna od smlouvy podmínečně odstoupit, uvedly, že jim ŘSD řádně nepředalo staveniště. To reagovalo vypovězením smlouvy. Nakonec se obě strany dohodly na uzavření dodatu ke smlouvě. Stavební společnosti však oznámily, že kvůli zdržení vypršela jejich cenová nabídka a náklady vyčíslily přibližně na 200 milionů korun. V nákladech jsou zahrnuty prostředky na uvedení území do potřebného stavu a zvýšené ceny vstupů stavebních prací.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Protihlukové stěny uleví obyvatelům Svobodných Dvorů

Obyvatelé Svobodných Dvorů v Hradci Králové se dočkají nových protihlukových stěn, díky nimž se v jejich lokalitě sníží hluk z blízké dálnice. Zatím probíhají přípravné práce, samotná stavba má být zahájena v úvodu letních prázdnin. S tím se pojí také omezení na téměř…
Čtěte více

Dálnice z Hradce do Prahy už je bez omezení

Pokud budete chtít jet na Prahu od Pardubic po dálnici, už to zvládnete bez nadávek a návratu po zúženém úseku do Hradce. Největší letošní oprava českých dálnic je hotová. Stavební firmy obnovily za 47 dní 17 kilometrů dálnic D11 a D35 u Hradce Králové. V pátek do odpolední…
Čtěte více

Město změří hluk z dálnice D11. Chtějí to lidé z Plačic a Svobodných Dvorů

Na žádost obyvatel a komisí místních samospráv Plačice a Svobodné Dvory nechá město Hradec Králové provést další kontrolní měření hlukového zatížení v souvislosti s pokračováním výstavby dálnice D11. Jeho výsledkem bude oponentní posudek k měření, které bude mít k dispozici…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme