10 tipů, jak vybrat novou kuchyňskou linku

Kuchyně Fortuna
Kuchyně Fortuna

Vaše nová kuchyňská linka by měla být především účelná, aby vám vaření dělalo radost. Při výběru lze však snadno udělat chyby, které vám později budou překážet a jen těžko je odstraníte. V tomto článku se můžete podívat na 10 tipů, díky kterým bude vaše nová kuchyň ideální.

1. Zpracujte si přesný plán místnosti

Prvním krokem je důkladné rozměření celé místnosti, kde novou kuchyni plánujete. Pečlivě zakreslete především přívody vody, plynu a elektrické přípojky. Není nic horšího, než když při sestavování kuchyně zjistíte, že přívody nesedí. Jejich posunutí není nic snadného a kromě nepříjemných starostí výrazně zatíží i vaši peněženku.

2. Nezapomínejte na kuchyňské zóny

Pokud máte vše zakreslené, řádně promyslete, jak chcete vaši linku situovat. Pro tyto případy je nejlepší držet se pravidla rozdělení kuchyně do následujících zón:

  • Zóna pro skladování potravin s dostatkem úložného prostoru
  • Zóna pro přípravu potravin před vařením
  • Zóna pro vaření a odkládání nádobí
  • Umývací zóna, případně zóna pro okapávání umytého nádobí

Zmíněné zóny na sebe musí volně navazovat tak, jak postupujete při samotném vaření.

3. Co je kuchyňský trojúhelník?

Abyste měli vše na dosah ruky, může vám pomoct tzv. kuchyňský trojúhelník. Základní myšlenka metody kuchyňského trojúhelníku vychází z ideálních vzdáleností mezi kuchyňským dřezem, chladničkou a sporákem.

Pokud tyto části kuchyně propojíte pomyslným trojúhelníkem, délka každého ramene by se měla pohybovat v rozmezí od 120 cm do 300 cm. Z praktických důvodů by všechna stanoviště měla být pokud možno co nejblíže u sebe, a neměla by mezi nimi být žádná překážka.

4. Lesklá, nebo matná kuchyně?

Lesklý kuchyňský nábytek působí moderně a luxusně. Jemné odlesky dělají celý prostor světlejším a prostornějším, setkáte se u něj však s několika nevýhodami. Ač na první pohled vždy zaujme, na ten druhý snáz odhalí případné nedokonalosti. Péče o lesklý nábytek a jiné prvky v bytě je také zpravidla náročnější.

Matné povrchy sice na první pohled nepůsobí tak luxusně, ale jsou často mnohem jednodušší na údržbu a každý otisk na nich zkrátka není vidět.

5. Jaký vybrat materiál?

Kuchyňský nábytek musí být perfektní nejen z ergonomického hlediska, ale i po estetické stránce by měl odpovídat našemu vkusu. Velmi důležitá je i kvalita, neboť je často vystaven nepříznivým vlivům vysoké vlhkosti a proměnlivých teplot, i často používané zásuvky a dvířka by měly takové zacházení vydržet.

Mezi nejrozšířenější materiály patří lamino-dřevotřísková deska potažená fólií libovolné barvy. Lamino je populární především pro jeho vysokou odolnost a snadnou údržbu, kterou zejména v kuchyni oceníte.

6. Materiál pracovní desky

Pracovní deska je nejnamáhanější část kuchyňské linky a proto je výběr materiálu klíčový. Nejdostupnější jsou lamináty, které však vyžadují používání prkénka na řezání potravin a podložek pod horké hrnce.

Odolnější jsou akrylátová a kamenná provedení, u kterých ovšem musíte počítat s podstatně vyšší pořizovací cenou.

7. Pozor na úložné prostory

Při výběru kuchyně dobře promyslete možnosti uložení potravin, nádobí i menších kuchyňských spotřebičů. Moderní kuchyně nabízejí mnohá řešení včetně rohových skříněk a jiných možností, jak využít i sebemenší prostor.

8. Jak vybírat spotřebiče?

Praktické je vybavit kuchyň spotřebiči jedné značky. Nejenže se k sobě hodí svým designem, ale také můžete i ušetřit. Většina výrobců totiž nabízí výhodnější cenu při koupi více spotřebičů. Výhodná je i koupě spotřebičů přímo od kuchyňského studia.

9. Kuchyňské studio, nebo truhlář?

Každá volba má své výhody i nevýhody, se kterými je nutné počítat. Truhlář sice může být levnější a vytvoří kuchyni přesně na míru, musíte však pečlivě procházet reference, abyste si ověřili jeho práci. I tak vždy podstupujete určité riziko.

Především pokud stojíte nad prázdným plánem a nevíte, jak by měla kuchyň vypadat, je kuchyňské studio nejlepší volbou. Kuchyňská studia vám pomohou s vypracováním plánu a jako bonus si přímo na místě můžete provedení prohlédnout.

Vždy si však dejte pozor na následující:

  • termín dodání
  • možnosti uplatnění reklamace
  • kvalitu použitých materiálů
  • co vše obsahuje cenová kalkulace

 

10. Kolik do nové kuchyně investovat?

Kvalitní kuchyň by měla vydržet dlouhá léta, investice do ní je tedy investicí do budoucnosti. Proto je zásadní dbát především na kvalitu a cenu nestavět na první místo.

Pokud budete mít cestu, vyplatí se navštívit kuchyňské studio v Hradci Králové s bezbariérovým přístupem (kromě kuchyní od výrobce Gorenje).

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Mohlo by se hodit
Doporučujeme