Štítky: | Kultura | Sport | Pozvánka |

Zveme: páteční melancholie, sobotní koledy a poslední hokej v roce

Houslový a varhanní koncert čeká na Boží hod vánoční | Foto: Pixmac
Houslový a varhanní koncert čeká na Boží hod vánoční | Foto: Pixmac

Zdají se vám ty letošní svátky klidu a míru opět uspěchané? Pojďte se zastavit a nechat se zlákat na naše předvánoční víkendové pozvánky za kulturou, zábavou a sportem.

Začneme s trochou "melancholie" při filmu od severského režiséra, na který zve artové kino Central. Pokračovat budeme na Bílé věži netradičním pohledem v netradičním čase. Vánočních koncertů v předvánočním čase není nikdy dost a proto zveme na Český chlapecký sbor a na dívčí sbor Kantiléna. Samozřejmě nelze opominout letošní poslední hokejový zápas prvoligových Královských lvů. Pozvánku máme ale i pro děti a jejich rodiče na dračí betlém a koledy. 

Melancholický začátek

Chcete-li začít předvánoční víkend netradičně a nechat na sebe zase jednou zapůsobit kouzlo stříbrného plátna, zajděte si do atrového kina Central na film Melancholia. 

Melancholia je snímek od dánského režiséra Larse von Triera a už jenom jeho jméno slibuje zajímavou „seversky laděnou“ podívanou. Pověstný je i náročným vedením herců – zejména pak hereček, z nichž se v Melancholii v hlavních rolích představí Kirsten Dunst a  Charlotte Gainsbourg. Příběh vypráví o dvou sestrách, svatebním veselí, hrozbě rudé planety a její srážky se Zemí.

Pokud máte rádi snímky, které nejsou prvoplánově jenom o příběhu samém, ale chcete od filmu i zásah do duše a zamyšlení se v době Vánoc, zajděte v pátek od půl deváté večer do nově vzkříšeného kina Central. Celý program kina Central najde zde.

Netradičně zahájená sobota 

K uvítání východu slunce láká ochoz Bílé věže. Ten bude přístupný všem, kteří budou chtít sobotní ráno strávit zcela netradičně a v 7 hodin a 55 minut si nejen dát snídani, ale také uvítat nový den a mít při tom město Hradec Králové jako na dlani. 

Předvánoční koncerty hradeckých sborů

Sobota před Vánocemi je nejvyšší čas se konečně ve shonu příprav, nákupů, vaření, pečení a uklízení zastavit. Přímo k tomu vybízí koncerty dvou královéhradeckých pěveckých sborů. 

Český chlapecký sbor z Hradce Králové zahajuje svůj vánoční koncert v sobotu od 15 hodin v Městské hudební síni. Na koncertě „Koleda nám nastala“ se představí každé z oddělení chlapeckého sboru spolu se svými sbormistry.

Mezi muzikantskými hosty bude ke slyšení a vidění vokální ženské uskupení Blue Flowers, které se do Hradce Králové sjede z celých východních Čech. Dalším hostem pak budou Jan Burian & Vlado Ulrich.

Ve stejný čas, ale do velkého sálu v Adalbertinu, zve královéhradecký dívčí sbor Kantiléna. Dívky si pro své posluchače připravily Vánoční koncert při svíčkách.

Své vystoupení zahájí v sobotu v 15 hodin prvním koncertem a následovat bude jeho opakování ještě v 19 hodin. 

Letošní poslední hokejový mač

Jen dva dny před Vánocemi uvidí fanoušci na královéhradeckém zimním stadionu měření sil mezi lvy a draky. 

Prvoligový klub Královští lvi Hradec Králové v sobotu 22. prosince na svém ledě přivítá Salith Šumperk. „Naším cílem je momentálně play-off. Já osobně si myslím, že se klidně můžeme vyhoupnout ještě někam na šestou pozici, na kterou neztrácíme tolik bodů. Tato příčka je určitě hratelná,“ konstatoval nový kapitán Královských lvů Michal Mikeska.

Soupeři ze Šumperka se venku moc nedaří, čehož by mohl Hostákův tým využít. Zároveň by se hradečtí měli pokusit napravit zaváhání v Olomouci, kde padli vysoko 0:6. 

Utkání na hradeckém zimáku startuje v sobotu v 17 hodin.

Štědrej večer nastane i v dračím betlémě

Na inscenaci Štědrej večer nastal aneb Anděl páně zlámal sáně zve Divadlo Drak malé i velké divácké obecenstvo. Vánoční nokturno s koledami, nefalšovanou advetní náladou a vyprávěním, jak lidé šli k Ježíškovi začíná na hlavní scéně v sobotu 22. prosince v 16 hodin odpoledne.  

A dračí betlém? Dračí betlém se před Divadlem Drak objeví hned po skončení předchozího představení. Herci slibují podívanou na adventní noční oblohu, zazpívají známé i méně známé koledy v mnohohlasém provedení, ale zvou také na čaj, svařené víno a hlavně jesličky pod palmami a plno andělů. Dračí betlém začíná v 17 hodin. 

Boží hod vánoční s houslemi a při varhanách

Ještě pár volných míst zbývá na tradiční koncert našich předních hudebníků – Jaroslava Svěceného a Václava Uhlíře. Jaroslav Svěcený se představí spolu s Julií Svěcenou s jejich mistrovskými houslemi. Václav Uhlíř, významný východočeský varhaník, zahraje na varhany. 

Vánoční koncertní atmosféru přímo na vánoční svátky mohou posluchači zažít 25. prosince od 15 a od 17 hodin v Městské hudební síni. Vstupenky je nutné si předem rezervovat. 

Za tým našeho portálu www.HradecKralove.cz přejeme všem klid a pohodu v Hradci nejen o Vánocích. Čtěte nás a diskutujte u nás i v roce 2013. Hezké Vánoce!

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme