Zveme: Svatomartinský víkend přinese trhy, adventní tvoření i rytířské turnaje

Svatý Martin přijede do Hradce už dnes
Svatý Martin přijede do Hradce už dnes | autor: mmhk.cz

Právě dnes slaví svůj svátek všichni Martinové a v duchu svatomartinských tradic se v Hradci Králové ponese celý víkend. V podvečer přikluše bílý oř na Velké náměstí a kdo ví, třeba s sebou přiveze i sníh. V sobotu se můžete vydat na svatomartinské trhy a v neděli pak na předvánoční tvoření do muzea. Kromě toho tu máme tip na víkendové rytířské turnaje v Malšovicích a také pozvánku na hokej. Vybere si zkrátka každý.

Svatý Martin zavítá opět po roce pod Bílou věž

Dnes navečer poctí Hradec Králové svou návštěvou svatý Martin na bílém koni. I tento rok můžete jeho příjezd očekávat na Velkém náměstí pod Bílou věží. Program začíná od dvou hodin, kdy budou ve stáncích k prodeji i ochutnávce svatomartinské rohlíčky, svatomartinské víno a mnoho dalších tradičních lahůdek i adventních inspirací. „O půl čtvrté odstartují bubeníci program na pódiu pro všechny věkové generace. V doprovodném programu budou i ukázky kovářského řemesla, volné prohlídky kaple sv. Klimenta a katedrály sv. Ducha v doprovodu varhan. Děti, které nesou křestní jméno Martin či Martina, se mohou svézt na bílém koni,“ doplňuje program mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Samotný Martin přijede na náměstí v 16 hodin, děti se budou moci svézt na koni od 16:15 do 17 hodin.

Martinské trhy budou plné dobrot i vánoční inspirace

V duchu oslav svátku svatého Martina se ponese i sobota. Těšit se můžete na Martinské trhy, které se mezi 9. a 16. hodinou uskuteční v Adalbertinu a na přilehlém parkovišti. Tradiční předvánoční jarmark lidových řemesel slibuje více než stovku prodejců. Nakupovat a prohlížet si budete moci vánoční ozdoby a dekorace, výrobky ze dřeva, keramiky, skla i kovu, svíčky, obrázky a spoustu dalších zajímavých produktů lidové tvorby. Na jarmarku se budou moci návštěvníci také naučit vánoční ozdoby vyrábět. Trhy nabídnou i něco na zub. Vybírat lze z martinských rohlíčků, oříšků i trdelníků, na zapití pak nebude chybět medovina a svařené víno.

Muzejní neděle seznámí děti s adventními zvyky našich předků

Do Vánoc už zbývá jeden krok, hlásí muzeum Východních Čech a zve na stejnojmennou akci. Ta se koná v neděli od 9 do 13 hodin a připravíte se při ní na blížící se advent. „Čeká Vás seznámení se s více či méně známými tradičními adventními zvyky našich předků a všechny nedočkavé děti především tvoření vlastního adventního kalendáře, který je pro ně v předvánočním čase tak nepostradatelný a pomáhá překonat dlouhý čas do Štědrého dne,“ zve na akci muzeum. Sváteční program je určen dětem od šesti let, za vstupenku zaplatí 60 korun, jejich doprovod polovinu částky. Vzhledem k omezené kapacitě míst je výhodné si místo zarezervovat předem.

Na rytířské turnaje se vydejte do Malšovic

Víkend 12. a 13. listopadu bude v kryté hale malšovické jízdárny patřit rytířským turnajům. Ty sem přijede předvést středověké divadlo Traken. Představení proběhnou v sobotu ve 14 a v 17 hodin a v neděli ve 14 hodin. A na co se můžete těšit? Nejen na napínavé souboje a urozené rytíře, ale také na kaskadérské kousky, při kterých nejednomu zatrne. Rezervace vstupenek není nutná, budou se prodávat přímo na místě.

Hokejisty čeká v pátek večer Litvínov

Na závěr naší tradiční páteční pozvánky nemůže chybět ani tip na sportovní akci. Tento víkend si nenechte ujít 19. kolo hokejové Tipsport extraligy 2016/2017. Hradečtí hokejisté hrají v pátek od 18 hodin na domácím ledě proti Litvínovu. Po vyhraném derby nás tak čeká další skvělá podívaná.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Muzeum plné hraček potěší malé i velké návštěvníky

Hradecké muzeum nyní nabízí novou výstavu, která potěší děti ale hlavně dospělé návštěvníky, kteří si připomenou, s čím si jako malí hráli. Nostalgická výstava představuje hračky z převážně 2. poloviny 20. století z rodinné sbírky Věry Dvořáčkové. Kromě panenek, plyšových…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme