Zveme: Rakouští a pruští vojáci zahájí sezonu na Chlumu, planetárium plánuje rockovou plavbu

Sezonu Muzea války 1866 na Chlumu zahájí uniformovaní vojáci slavnostní salvou.
Sezonu Muzea války 1866 na Chlumu zahájí uniformovaní vojáci slavnostní salvou. | autor: muzeumhk.cz

Ještě nevíte, kam se vydáte o víkendu? Nechte se inspirovat naší pravidelnou páteční pozvánkou a zamiřte třeba na Chlum nedaleko Hradce Králové, kde v sobotu zahájí letošní sezonu Muzea války 1866 rakouské a pruské jednotky a rakouské dělostřelectvo. Hradecké digitální planetárium zve na pravidelný program pro děti i dospělé, navíc tam v sobotu zahraje psychedelic-rocková kapela Space Bandits. Podívat se můžete i do Třebechovického muzea betlémů, kde máte poslední možnost vidět zajímavou výstavu.

Slavnostní salva zahájí na Chlumu sezonu 2017

Přehlídka uniformovaných jednotek rakouských a pruských vojáků začíná slavnostní salvou v sobotu úderem 14. hodiny. Následuje uvítací proslov, poté v prostorách muzea uvidíte dosud nevystavený předmět z pozůstalosti hraběte Walderdorffa a rozbor rakouské pušky zkonstruované Josephem Lorenzem a pruské jehlovky systému Dreyse.

V 15 hodin se bude promítat unikátní dokument České televize s názvem Muži z aleje mrtvých v režii Jakuba Taberyho, který přináší sugestivní pohled na souboj rakouských a pruských vojáků založený na autentických útržcích z osobních zápisků řadových vojáků. Boučkovo loutkové divadlo z Jaroměře zahraje od 15 hodin divadelní představení pro děti Kašpárek a princezna. Na programu zahájení sezony Muzea války 1866 na Chlumu je také losování cen soutěže Putování po stopách války 1866. Základní vstupné je 50 korun, snížené stojí 20 korun.

Betlémy z Lichtenštejnska končí

Výstava v Třebechovickém muzeu betlémů, která začala už v listopadu, bude tento víkend k vidění naposledy. S koncem března totiž končí i výstava Betlémy z Lichtenštejnska, která představuje tvorbu lichtenštejnského řezbáře a restaurátora Klause Brandla. Návštěvníci se mohou seznámit s betlémy, které se staví v tomto malém knížectví ležícím na svazích Alp.

Kromě stálé expozice muzeum láká i na výstavu obrazů Evy Musilové z Pardubic. Malířka své dětství strávila v blízkosti Teplických skal a Adršpachu, krása místní krajiny ji ovlivnila na celý život. Věnuje se převážně malbě romantické krajiny, květin a nostalgických zátiší. Malovat se naučila u svého strýce akademického malíře profesora Josefa Ducháče.

Benefiční koncert na podporu rodin, které ztratily dítě

V sobotu v 18 hodin se v kostele Nanebevzetí Panny Marie v Hradci Králové koná benefiční koncert na podporu Perinatálního hospice Dítě v srdci s přídomkem …když na začátku přichází konec. Několik žen, které prošly podobnou bolestnou zkušeností, založily hospic, který pečuje jednak o rodiny po ztrátě dítěte, jednak o rodiny, jejichž dítěti byla diagnostikována život limitující vada.  

Program bude trvat přibližně na hodinu a půl a bude mít mít tři části prokládané hudbou. Nejprve promluví paní Alena Peremská, zakladatelka a ředitelka perinatálního hospice Dítě v srdci. Historik Tomáš Petráček promluví na téma Společnost 21. století a smrt. "Program chceme totiž jednak pojmout jako benefici a jednak také jako osvětu. Myslíme si, že moderní společnost má problém přijmout a vůbec se nějak zodpovědně postavit ke smrti, zvlášť smrti malých dětí," vysvětlují pořadatelky. Nakonec se podělí o svůj příběh Aneta Maclová, náměstkyně primátora Hradce Králové, která prožila smrt dítěte. 

Všechny mluvené bloky bude hudbou prokládat Musica (K)lasica, která se skládá z manželů Šimona a Petry Kolčavých, jejich sourozenců Kristýny, Kryštofa, Alžběty Kolčavových a Jaroslavy Pavlusikové a dále z jejich přátel Karla Maříka, Jana Kožnara a Zuzany Slavíčkové. 

Rocková plavba planetáriem

Pestrý sobotní program pro děti i dospělé nabízí Hvězdárna a planetárium v Hradci Králové. Psychedelic-rocková kapela Space Bandits zahraje v prostorách hradeckého digitálního planetária v sobotu v 18 hodin, vstupenky je možné rezervovat a zakoupit předem.

Od 15 hodin se můžou vaše děti přenést daleko od ruchu přesvětleného města a díky tomu na dokonale tmavé noční obloze uvidí tisíce hvězd. Zkusí poznat některá souhvězdí a potom se vydají na krátkou cestu vesmírem. "Nakonec se podíváme na dobrodružnou pohádku Ptačí ostrov. Čím drží svět pohromadě? Kde najdeme Ptačí ostrov? Má Měsíc skutečně tisíc tváří? Kam ukazuje Severní hvězda? Podaří se Tomášovi s Katkou napravit celou neplechu a zachránit kouzelnou říši za knihovnou?" lákají pořadatelé nejmenší diváky od 5 let na program, který trvá 90 minut. 

Večerní program v digitálním planetáriu pak začíná v 19:30. Pořad moderovaný odborníkem je doplněný celooblohovou filmovou projekcí. Dokument Sen o létání je poetickým příběhem o dějinách aviatiky. Ukazuje vývoj letectví novým a zajímavým způsobem. Zobrazuje hlavní milníky v naší cestě k dobytí oblohy a dosažení hranice vesmíru, a to jak z hlediska technologických průlomů, tak i společenského vnímání letectví. Bohatý obraz ve fulldome, nádherná hudba vytvořená přímo pro tento pořad i poetický slovní komentář dává dohromady krásné umělecké dílo. Délka programu je 70 minut. Kromě pořadů v digitálním planetáriu je možné navštívit také Pozorování Slunce každou sobotu od 15 hodin a večerní pozorování ve hvězdárně od 20:45 hodin. 

Čertovská pohádka v Adalbertinu

"Nikomu tak dobře není jako čertům v pekle, dříví nikdy neštípají a sedají v teple." Veselé loutkové představení pro děti od čtyř let v nastudování Hradeckého Amatérského Divadla loutek mohou děti navštívit v sobotu od 10 hodin ve Studiu A královéhradeckého Adalbertina. Vstupné je 50 korun.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Modernizace hradecké hvězdárny s sebou přinese i zajímavou novinku

O rekonstrukci hradecké hvězdárny se mluví již delší čas. Budova na Novém Hradci Králové z let 1947 až 1961 slouží téměř beze změn již desítky let. Před lety bylo v jejím sousedství postaveno planetárium, které se otevřelo v roce 2015. Nyní kraj pořádá soutěž o novou podobu…
Čtěte více

Adalbertinum chátrá a rekonstrukce je zatím v nedohlednu

Historická budova hradeckého kulturního centra Adalbertinum má své nejlepší časy už dávno za sebou. Nyní už je roky v havarijním stavu, městu se nedaří dokončit ani projektovou dokumentaci. Návštěvníky vítá mobilní oplocení i rezavé lešení se stříškou, která brání nejhoršímu,…
Čtěte více

Zveme: Na noční bloudění v kukuřičném poli, jazzové nábřeží vinařů a úklid Hradce

Co můžete podniknout v Hradci Králové o tomto víkendu? Třeba se naučit háčkovat a paličkovat, pomoci uklízet s Trash hero kamenný most nebo bloudit ve strašidelném kukuřičném poli. Koná se Hradecké nábřeží vinařů a jazzová pouť, na piletickém statku zahraje folková skupina…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme