Zveme: Prodloužený víkend se ponese ve stylu májových lidových tradic

Šrámkův statek zve na tradiční stavění máje
Šrámkův statek zve na tradiční stavění máje

Víkend tentokát začíná díky státnímu svátku už v pátek. A proto také naše pozvánka začíná už pátečními tipy. Tentokrát můžete vybírat z jazzového programu na Masarykově náměstí, kam zavítá mnoho hudebníků z České republiky i ze zahraničí. Zveme vás také do skanzenu v Krňovicích, kde proběhne jarmark lidových řemesel, nebudou chybět ani vystoupení folklórních souborů. Ve stylu májových lidových tradic proběhne i program na Šrámkově statku v Pileticích.

Sředoevropský jazzový most zavítá do Hradce už po čtrnácté

Trh lidové tvorby a řemesel, bohaté občerstvení, ale hlavně jazzová muzika vás v pátek 1. května od 10 do 18 hodin přivítá na Masarykově náměstí. XIV. ročník festivalu Středoevropský jazzový most pořádá Hradecká kulturní a vzdělávací společnost ve spolupráci s městy Banská Bystrica, Salgótarján  a Zakopané. Program uvádí jazzový a swingový zpěvák Jan Smigmator a vstup je zdarma. Na náměstí vystoupí například Jazz Police, Swing Dixie Olomouc, Traditional Dixie Stompers ze Slovenska, Dobré ráno blues nebo Holeviaters. "Přestávky mezi programy na vedlejším pódiu vyplní MELODY 4 SAX Hradec Králové a BLACK BUŘIŇOS Týniště nad Orlicí," doplňuje Petr Švihlík z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Na hudební program můžete zajít také do Café & Music baru Náplavka, který pořádá tento pátek od 19:30 hodin Folklórní pařbu, kde vystoupí Hradecká cimbálová muzika a další folklórní soubory nejen z Hradce Králové.

Skanzen v Krňovicích vítá jaro tradičních jarmarkem

Naše pozvánka tentokrát nemíří jen do Hradce Králové, ale i do nedalekých Krňovic, kam se dá dojet nejen autem, ale třeba i na kole. Sezonu v podorlickém skanzenu v Krňovicích u Třebechovic pod Orebem jako již tradičně zahajuje jarmark lidových řemesel. „Přijďte s námi zahájit novou turistickou sezónu ve skanzenu, koupit si něco od šikovných řemeslníků, podívat se na vystoupení dětí ze ZUŠ Třebechovice a vystoupení folklórních souborů,“ zvou do Krňovic pořadatelé akce. Hudební program začíná v 11 hodin vystoupením ZUŠ Třebechovice, zazpívají a zatancují zde také soubory Dupák, Kvítek či Kohoutek. Ve 14 hodin začíná druhé pásmo folklórních souborů, kde opět můžete slyšet Hradeckou cimbálovou muziku. Akce potrvá až do 17 hodin. Plné vstupné je 60 korun, snížené za polovic. Rodinné vstupné vyjde na 150 korun. Parkovat lze za restaurací U skanzenu nebo přímo na louce u skanzenu. Parkování je bezplatné.

Program folklórních vystoupení:

11:00 ZUŠ Třebechovice pod Orebem

11:30 Dupák - Směs písní a tanců nejen o lásce (15min)

Kvítek - věneček písní z Královehradecka a Podorlicka (15min)

Kohoutek - Bure muzika - pásmo z Chodska (15min)

Rusava - Písně a tance z Valašska (20min)

Bratři Hradečtí - písničky a vyprávění mladých Chodských dudáků (15min)

Červánek - Kterak se Andulka vdávala (Svatební Pásmo) (15min)

Hradecká cimbálová muzika (15min)

14:00 ZUŠ Třebechovice pod Orebem

Dupák + Kohoutek - Májové pásmo (Marjánko, Marjánko, stavějí ti máje) (5min)

Kohoutek - Okolo Chrudimě (10min)

Bratři Hradečtí - písničky a vyprávění mladých Chodských dudáků (15min)

Červánek - Písně a tance z Královehradecka (15min)

Kvítek (10min)

Rusava (20min)

Hradecká cimbálová muzika (15min)

Šeď velkoměsta projasní fotovýstava

Pobočka Knihovny Města Hradce Králové v ulici Jana Masaryka zve na výstavu Barvy v šedi velkoměsta Fotoklubu Alfa Pardubice. Fotografická výstava začíná v pátek 1. května, potrvá do konce měsíce. Otevřeno je v pondělí, ve středu a čtvrtek od 10 do 12 hodin a odpoledne od 13 do 18 hodin. Přijít můžete také v úterý a pátek, kdy je otevřeno od 12 do 16 hodin. Fotoklub ALFA Pardubice se schází již od roku 1969. Jeho vedoucím je Libor Němec. Fotoklub se schází pravidelně každé druhé pondělí, aby všichni společně probrali své fotografické úlovky. „Každý člen klubu má své fotografické téma, ale na jednom se shodujeme všichni – město, jeho život a lidé. Vystavené fotografie jsou součástí společného souboru na téma Barvy v šedi města. Každý z vystavujících si zvolil jednu z barev a své fotografie ladil do příslušného barevného tónu,“ popisují výstavu organizátoři.

Na Šrámkově statku v Pileticích postaví máj všem pannám hradeckým

Šrámkův statek v Pileticích je památkově chráněným areálem se vzácnými dřevěnými objekty s původní lidovou architekturou. Tuto sobotu sem můžete přijet na tradiční květnovou akci Stavění máje všem pannám hradeckým. Májová zábava v duchu lidových tradic začíná ve 14:30 hodin, potrvá do noci. K prohlídce budou také otevřeny staročeské chalupy v areálu statku. Útulné venkovní posezení v příjemném prostředí s výhledem na dobové roubené stavení nabízí stylová restaurace.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více

ZVEME: Na velikonoční jarmarky i workshopy nebo na karneval

První jarní víkend bude v Hradci Králové oslavou jara a blížících se Velikonoc. Můžete si vyrobit pomlázky, nabarvit kraslice, vytvořit dekorace. Velikonoční jarmark pořádá Slezská plovárna i obchodní centrum Aupark, výstavu pořádá Střední škola vizuální tvorby. Děti se…
Čtěte více

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme