Zveme: O víkendu nás čeká velikonoční jarmark i sladký festival

Festival nabídne desítky druhů cukrovinek. Zdroj: Čokoládový festival
Festival nabídne desítky druhů cukrovinek. Zdroj: Čokoládový festival

Je tu pátek a o slovo se opět hlásí víkendové volno. Jak ho strávíte? Tentokrát se nám v Hradci Králové a jeho blízkém okolí sešlo tolik zajímavých akcí, že nevíme, kterou vybrat dřív. Snad si mezi nimi vyberete i vy. V našich tipech totiž nechybí zajímavé sobotní i nedělní pozvánky do Klicperova divadla, na stavební výstavu do Aldisu, na originální velikonoční jarmark, na ten nejsladší festival plný čokolády, na jarně vyzdobené zámky i památník války na Chlumu.

Výstava Stavba a zahrada začíná už dnes

Výstava Stavba a zahrada začíná v kongresovém centru Aldis už dnes od 10 hodin do 18 hodin, v sobotu je otevřeno ve stejném čase, v neděli od 10 hodin do 16 hodin. Stánky se stavební tématikou tu pro vás budou až do neděle. „Pro návštěvníky jsou připraveny výrazné slevy od vystavujících firem. Samotnou návštěvou mohou zájemci o novou výstavbu nebo rekonstrukci, ušetřit desetitisíce korun,“ slibují pořadatelé. Na místě budou k vidění například zdící materiály, okna, dveře, garážová vrata, střešní krytiny, dlažba, ochranné pomůcky, vytápění či stavební chemie. Pro návštěvníky je zde také připraveno vše, co se týká zahrady. Vstupné na výstavu činí 30 korun.

Nejsladší festival najdete v KD Střelnice

Kdo by neměl rád čokoládu a cukrovinky. Desítky různých druhů a tradičních i netradičních kombinací můžete ochutnat tuto sobotu a neděli v KD Střelnice, kde se koná Čokoládový festival. „Návštěvníci mohou zhlédnout přípravu rozličných dezertů, ale také méně obvyklých jídel: plněná vepřová panenka švestkami přelitá bylinkovou čokoládou s bramborovými placičkami, bramborové-tvarohové noky v pomerančové čokoládě, jež bude zdarma nabídnuto k ochutnání,“ zvou na akci pořadatelé. Festival nabídne i výstavu čokoládových obalů, soutěže a spoustu překvapení. Vstupné činí 50 korun, pro studenty a seniory je o 20 korun levnější. Pokud se chcete o akci dozvědět více, věnovali jsme se jí už v tomto článku.

Veliké noce zvou na Malé náměstí

Pomlázky, malovaná vajíčka, jarní květy i zajíčci. To všechno patří k velikonočním svátkům a to všechno na vás také čeká v sobotu od 13 do 18 hodin na hradeckém Malém náměstí. Zaber Hradec a RC Víla Amátka tu pořádají velikonoční jarmark pojmenovaný Veliké noce na Malém náměstí. Čeká na vás občerstvení a také pestrý program, při kterém si budete moci uplést pomlázku, vytvořit originální jarní dekoraci do vašeho bytu nebo si namalovat svého velikonočního zajíce ve výtvarné dílně. Pro děti bude připraveno pohádkové divadlo, odpolední program zpestří návštěvníkům také živá hudba.

Výročí oslaví Klicperovo divadlo benefičním galavečerem

Klicperovo divadlo v letošním roce slaví 130 let od svého založení. Významné jubileum si žádá pořádnou oslavu, proto také divadlo v sobotu pořádá Galavečer k tomuto výročí. Ten se koná v hlavním sále od 19 hodin a stále ještě seženete několik volných vstupenek. Vyjdou vás na 300 korun. Akce by měla mít punc benefice, výtěžek půjde na charitativní účely.  „Pokusíme se spojit to nejlepší, čeho jsme schopni, s dobrou věcí. Pásmo skečů a písní nejen z různých našich inscenací chceme jednou za čtvrt či půl roku opakovat a vybrousit a vždy výnosem z toho někomu pomoci, byť je to činnost dosti donkichotská,“ říká umělecký šéf David Drábek.

Děti si v muzeu vyrobí vajíčka i barevné ptáčky

O tradicích Velikonoc, o jaru i o zdobení vajec bude poslední březnová neděle v Muzeu východních Čech. Akce nazvaná Velikonoční neděle je určena dětem od šesti let a můžou se při ní seznámit se zvyky a tradicemi Velikonoc. „Děti si vyrobí jarní dekorace, například vajíčko s krajkovým okrajem - zápich do květináče s osením, zaječí girlandu na stěnu pokoje a do okna si udělají barevného ptáčka. Zájemci si budou moci vyzkoušet tradiční techniku zdobení kraslic voskovou technikou. Odměnou pro všechny bude sladký velikonoční jidáš,“ popisují nedělní program pro děti pracovníci muzea. Program probíhá od 9 do 11 hodin, odpoledne od 13 do 15 hodin. Vstupné činí 80 korun, doprovod zaplatí 30 korun.

Velikonočním programem zahájí sezonu Hrádek u Nechanic i Karlova Koruna

Brány zámků Hrádek u Nechanic a Karlova Koruna se veřejnosti otevírají tuto sobotu. Hrádek u Nechanic pořádá od 28. března do 6. dubna již tradiční jarní akci s názvem Velikonoce na zámku. Otevřeno je vždy od 9 do 16 hodin. Návštěvníci se zde budou moci seznámit s velikonočními tradicemi a zvyky. Za vstupenku na zámek zaplatíte 120 korun, snížené vstupné činí 80 korun a pokud přijdete jako rodina, necháte na kase rovných 300 korun. Karlova Koruna otevírá rovněž velikonoční akcí a má otevřeno v sobotu od 10 do 17 hodin. Akce návštěvníkům nabídne řemeslný jarmark, soutěže a dílny pro děti a doprovodný program. Vstupné pro dospělé činí 100 korun, pro děti 80 korun, rodinná vstupenka vás vyjde na 300 korun. Více o velikonočním programu obou zámků si můžete přečíst v tomto článku.

Návštěvníkům se otevírá také památník na Chlumu

Sobota bude také dnem, kdy se znovu otevírá Památník bitvy 1866 na Chlumu. Program začíná ve 14 hodin a končí v 18 hodin. Malá přehlídka uniformovaných jednotek rakouských a pruských vojáků, podrobný rozbor „jehlovky“, vystoupení pěveckého sboru Boni Pueri a další akce doprovodí slavnostní zahájení sezóny 2015. Podrobnější informace se dočtete v tomto článku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Velká kostičková výstava zaujme dospělé i děti

Na víkend navážou týdenní jarní prázdniny. Co můžete s dětmi v Hradci Králové podniknout? V sobotu jim v Adalbertinu divadlo PUK zahraje loutkové pohádky, v neděli se mohou stát malými muzejníky. Po celý týden se koná velká výstava stovek stavebnic a tisíců figurek LEGO. Dospělí…
Čtěte více

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme