Zveme: na Šrámkově statku začíná léto a na nábřeží potkáte prapodivná vozítka

Šrámkův statek v městské části Piletice i letos přivítá cyklus koncertů zaměřených na folk. Od tohoto pátku zde mají své pravidelné místo koncerty, které zahájí „zpívající právník“ Ivo Jahelka. Vystoupí od 19 hodin se svým programem nazvaným „Písně zpod taláru“.

V sobotu pak dávejte pozor na nábřeží a v centru Hradce Králové. Ulicemi města se budou řítit roztodivná šlapací vozítka a s nimi jejich veselé a barevné posádky. 

Na Šrámkově statku se s příchodem léta naplno otevírá turistická sezóna a s ní přicházejí už tradiční páteční koncerty i výstava v prostorách roubenky. „Ve spodní části chalupy návštěníci najdou národopisnou výstavu, na které jsou k vidění hospodářské a řemeslné předměty či vybavení domácnosti,“ popisuje Petr Švihlík z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, která je opatrovatelem Šrámkova statku.

„Tato výstava vznikal velice zajímavým způsobem. Před několika lety jsme uveřejnili inzerát, ve kterém jsme vyzvali lokální patrioty, zda budou tak laskaví a věnují nám předměty, které s životem na statku souvisí,“ vypráví Petr Švihlík. Z malého inzerátu  vznikla sbírka s 250 předměty, mezi kterými můžeme vidět třeba i dávno zapomenuté tráčky na výrobu tvarohu a další zajímavosti. 

První patro roubeného stavení na Šrámkově statku je pojato jako výstavní prostor, kde se i letos otevře výstava, která bude přístupná do konce léta. „Tentokrát bude výstava téměř multižánrová. Najdeme na ní totiž dva výtvarníky. Prvním autorem je Václav Šípoš, velmi dobrý grafik a karikaturista z Ostravy. V další části budou vystaveny fotografie Leony Švihlíkové, které zachycují kompozice z královéhradecké přírody,“ uvádí pracovníci z Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti.

Ve vnitřních prostorech roubeného stavení také najdeme výstavu prací mladých uměleckých řezbářů a truhlářů ze Střední uměleckoprůmyslové školy hudebních nástrojů a nábytku Hradec Králové.

Provoz na Šrámkově statku poběží po celé prázdniny o víkendech, v pátek bude otevřeno od 16 do 19 hodin a o sobotách a nedělích bude statek pro veřejnost přístupný od 10 do 18 hodin. Pravidelné koncerty začíná v pátek vždy od 19 hodin. 

Našlápnuté nábřeží šlapadel

Nábřeží šlapadel neboli evropské mistrovské utkání mezi roztodivnými vozítky, které jedou na lidský pohon a pořádné našlápnutí zavítá už tuto sobotu 13. července do Hradce Králové. 

Letos už po čtvrté opanují barevná a zábavná vozítka i s jejich jezdci centrum města a nábřeží. „Závodů se zúčastní vedle českých posádek, také šest závodních vozítek z Francie,“ informují organizátoři z České federace klubů vozítek s pedály. Na závodní trati v Hradci Králové, kterou pořadatelé považují za jednu z nejkrásnějších v Evropě, mohou diváci vidět čtyři české a šest zahraničních posádek.  

Kde se vzal nápad vyrazit do ulic s bláznivými přibližovadly? „Ve Francii a to už v roce 1982, od té doby se koná v nejrůznějších místech po celé západní Evropě. Tento netradiční sport přináší spoustu zábavy nejen pro soutěžící, ale zejména pro diváky, jímž je u nás určen,“ popisují pořadatelé. 

Závod s názvem „Nábřeží šlapadel“ začíná v sobotu v půl druhé odpoledne. Ještě předtím budou na programu body jako je příjezd závodníků, montáž a výzdoba depa či příprava prezentačních scének, které slibují zajímavou podívanou. 

Je pamatováno i na nejmenší závodníky, ti se mohou zúčastnit klání ve vlastních šlapacích autíčkách, koloběžkách a tříkolkách a dočkají se také doprovodného programu. 

Den po závodech na královéhradeckém nábřeží se špaladla vydají do nedalekého Náchoda, kde se letos představí v plné parádě úplně poprvé. Mimojiné i proto, že Náchod je v roce 2013 vyhlášen Evropským městem sportu. 

Z Nábřeží šlapadel pro vás připravujeme Fotookénko, které vyjde v podnělí. Další tipy na kulturní vyžití v Hradci Králové a jeho okolí najdete v sekci Kultura

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na Hradecký majáles, do pravěkého archeoparku i za husity

Hradec čeká jízda na bruslích, velký majálesový průvod, volba nového krále a královny a tradiční Majáles Open-Air, letos v Parku 360 na letišti. Konají se farmářské trhy, Plavecký klub Hradec Králové pořádá Jarní pohár města, otevírá se Archeopark ve Všestarech a čeká…
Čtěte více

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme