Zveme: Kam o víkendu? Na masopust, zabijačku či karneval na ledě

Tradiční masopustní průvod na Šrámkově statku v Pileticích.
Tradiční masopustní průvod na Šrámkově statku v Pileticích. | autor: sramkuvstatek.cz

S nadcházejícím víkendem se opět můžete nechat inspirovat našimi tipy, co všechno můžete podniknout v Hradci Králové a okolí. V sobotu můžete vyrazit na tradiční českou zabijačku do Roudničky, kde se bude konat i masopustní průvod, nebo můžete vzít děti, brusle a masky na karneval na zimním stadionu. I v neděli bude pokračovat masopustní veselí, a to na Šrámkově statku v Pileticích. Vyšší kulturu nabídne kino Central, odvysílá přímý přenos Rusalky z Metropolitní opery.

Velký karneval na ledě

V sobotu od 16:30 hodin vypukne druhý ročník velkého dětského karnevalu na ledě. Pořádá ho Centrum Sion ve spolupráci s hokejovým klubem Mountfield HK a OC Futurum ve velké hale hradecké Fortuna arény. Akce je obměnou každoročního Království masek organizovaného dobrovolníky ze Sionu a dalšími pomocníky, kteří vzkazují, že zábava bude připravena pro děti i rodiče. Zúčastnit se ji mohou jak bruslaři, tak nebruslaři.

"Na karnevalu zažijete opravdový rej na ledě, promenádu masek, soutěže a spoustu zábavy. Program bude probíhat i na ochozech velké haly stadionu," lákají pořadatelé.

Tradiční česká zabijačka

"Můžete se těšit na dobroty, jako je prdelačka, tlačenka, jitrnice, škvarky a mnoho dalšího. Pochutiny budou jak k přímé konzumaci, tak k odběru s sebou," láká tým Park golfu v Roudničce na sobotní tradiční českou zabijačku. Začátek je naplánován na 11:00, těšit se můžete na ukázky přípravy vybraných zabijačkových delikates a výklad přímo od řezníka. 

V neděli bude zabijačkový víkend pokračovat speciálním menu v místní restauraci. Letos bude navíc zabijačka spojená i se startem masopustního průvodu v Roudničce. Na místě tedy potkáte tradiční i netradiční masky, které kolem oběda vyrazí do ulic.

Masopust na Šrámkově statku

Také Šrámkův statek v Pileticích láká na tradiční únorovou akci. V neděli od 10 do 16 hodin si tam můžete užít masopustní hodokvas, pochutnat si na staročeské zabijačce, nakoupit zabijačkové dobroty či čerstvě upečený domácí chleba a ochutnat smažené starBoží milosti. Samozřejmě narazíte i na maškary a všelijaké masopustní taškaření, dozvíte se více o masopustních zvycích našich předků, můžete si poslechnout Pohádky za pecí nebo se podívat na ukázky technik lidové tvorby.

Dvořákova Rusalka v Bio Central

V sobotu 25. února odehraje Bio Central v přímém přenosu z Metropolitní opery novou inscenaci slavné české pohádkové opery Rusalka. V hlavní roli tentokrát diváci uvidí Kristinu Opolais, v roli Ježibaby mezzosopranistku Jamie Barton. O jejím výkonu coby Ježibaby napsal kritik New York Observeru, že byl ohromen „vášní, s jakou se vrhla do své role” a dodal, že „je těžké nalézt dostatečná superlativa pro popis jejího hlasu”. Letošní nové inscenace se režijně ujala držitelka prestižního divadelního ocenění Tony Award, Mary Zimmerman, jejíž radikálně pojaté inscenace způsobily v rané éře ředitele Met Petera Gelba rozruch u operní kritiky.

Loutkové pohádky pro děti

Pohádka o dvou žabácích, nerozlučných kamarádech, a jejich dobrodružstvích Kvak a Žbluňk začne v sobotu v 10 hodin ve Studiu A královéhradeckého Adalbertina. "Kamarádství je úžasný dar, bez kterého je život ničím. Proto si ho hlídejme, oprašujme a dávejme do něho vše, co je v nás krásné," zve děti do tří let pražské Divadlo Tondy Novotného.

Dobré divadlo pořádá v neděli od 16 hodin v Centru přátelském rodině Budulínek na hradecké třídě Karla IV. pohádku o drakovi, který hledá nevěstu. Zahraje ji s originálními plechovými loutkami Pavlína Kordová z divadelní společnosti Kordula. "Byl jeden drak a ten hledal nevěstu. A usměvavá a milá Maruška, ta by mohla být ta pravá, ale ta už svého ženicha má. Co bude drak dělat? Čeká ho láska ještě někde jinde? A komu bude zakletého draka líto, jistě mu může pomoci," uvádí autoři. Vstupné je 50 korun, rodinné pasy zdarma.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme