Zveme: Bude se stavět májka a pálit čarodějnice, noční běh rozsvítí Hradec

Stavění máje na Šrámkově statku.
Stavění máje na Šrámkově statku. | autor: sramkuvstatek.cz

Prodloužený víkend tentokrát nabídne akce související s oslavami příchodu jara a pálení čarodějnic, ale nejen to. Na Šrámkově statku v Pileticích v sobotu postaví máj všem pannám hradeckým i přespolním. Během sobotního večera pak můžete rozsvítit noční Hradec Králové deseti či pětikilometrovým během. Další ze sousedských setkání Zaber Hradec se o filipojakubské noci přesune z hradeckých ulic a náměstí na louku v labské zátočině. Opékat u ohňů se bude i u kulturáku Médium a v areálu Sunpark. Na prvního máje můžete navštívit akci Středoevropský jazzový most, Vítání máje s Hradeckem na nádvoří zámku ve Smiřicích nebo Májový jarmark ve skanzenu v Krňovicích.

Stavění máje všem pannám hradeckým

Na Šrámkově statku v Pileticích budou v sobotu od 14:30 stavět májku hradecký folklorní soubor Dupák spolu s hosty ze Slovenska, pozvání přijal folklorní soubor Ďumbier z Liptovského Mikuláše. Celé odpoledne bude folklorním souborům hrát muzika, opékat se bude prasátko, těšit se můžete i na jarmark lidových řemeslníků a ukázky činnosti Spolku lidové tvorby HK. "Na hlavní galaprogram plynule naváže podmájová zábava, kde si budou moci všichni, kteří vydrželi, šoupnout škrpálem," stojí v pozvánce. V pondělí  1. května pokračují oslavy jara Májovým jarmarkem ve skanzenu v Krňovicích, a to od 11 do 17 hodin.

Hradecké farmářské trhy

Na pravidelných sobotních trzích najdete přes 40 stánků se širokým sortimentem nabídky. Budete moci vybírat z nabídky uzenářských výrobků, domácích mlékárenských výrobků, mnoha druhů chleba a pečiva, medu a výrobků z medu. Nebude chybět ani česká zelenina, ovoce a květiny, čerstvé i uzené ryby, výrobky z rakytníku a brusinek a mnoho dalšího zboží. Trhovci budou v Gayerových kasárnách v sobotu od 8 do 12 hodin.

Běžci v noci rozsvítí Hradec

Takzvaný Night Run Hradec Králové je tradiční sportovní běžeckou událostí. Závod na 10 kilometrů se uskuteční v sobotu a trasa povede jak centrem Hradce, tak podél Labe. Součástí akce jsou i dětské závody kolem Velkého náměstí, pětikilometrový AVON běh na pomoc boje proti rakovině prsu a Bosch Family Run - nezávodní rodinný běh rozdělený na dva okruhy po 1 100 až 2 200 metrech. Start i cíl hlavního závodu je na Velkém náměstí, závod začíná ve 20:40 a končí ve 22:20 hodin. Přihlášeno už je kolem 1 500 závodníků.

Zaber Hradec bude tentokrát na louce

Cyklus pravidelných sousedských setkávání v ulicích Hradce Králové s názvem Zaber Hradec! pokračuje. V neděli od 13 do 18 hodin je v plánu u slepého ramene Labe, kde je sauna a osvěžovna NUUK společný "luční" fotbal, táborák, workshop tetování, koncert kapely McBerds (CB), piknikovačka, dětská dobrodrůža, sauna a vše, co si sami budete chtít dopřát. "Vyzýváme všechny, co něco umí (kuchtit, montovat, vyrábět, hrát, jezdit, stříhat, dovádět) nebo zná někoho, kdo něco umí a nebojí se to rozbalit na lučním porostu. Vítáme jakékoliv hudebníky, letadlové inženýry a dílnové alchymisty!," vzkazují pořadatelé.

Pálení čarodějnic pro nejmenší

Zábavný podvečer s hudebním programem a soutěžemi pro děti si můžete užít v neděli od 17 hodin v hradeckém kulturním středisku Médium na Moravském Předměstí. Budou se pálit ohně a opékat párky.

Čarodějnice v Sunparku

V neděli začíná v 19 hodin v areálu hradeckého Sunparku večer s DJ´s a s otevřeným ohněm. "Do areálu nebude možné vnášet větší množství nápojů a alkohol. Je možné si přinést pouze jídlo a nealkoholické nápoje o obsahu maximálně půl litru," upozorňují organizátoři. Akce potrvá až do ranních pěti hodin, v hangáru je připraven mejdan v podaní v podání hlavního headlinera Richarda Reynoldse a rezidetního Dje Michele Cavalletta. Vstupné stojí na místě 150 korun.

Seriál NOVA CUP začíná v Hradci

V neděli startuje v Hradci Králové cyklistický seriál horských kol NOVA CUP, který navazuje na loňský seriál Bike Cup. Letos nabídne celkem sedm závodů, šest maratonů napříč republikou a závěrečný exhibiční závod Gočárovy schody. Nedělní závod má tři trasy a také trasu pro rodiny s dětmi. Startuje se z historického centra města, odkud se pojede do královéhradeckých lesů a cíl je u Všesportovního stadionu. Vyvrcholení celého seriálu je naplánováno na svatého Václava, kdy se v Hradci Králové na třetím ročníku Gočárových schodů představí česká elita horských kol. Exhibiční závod není vypsán jen pro profesionály, ale bude si jej moci vyzkoušet i široká sportovní veřejnost.

Vítání máje s Hradeckem

Na nádvoří zámku ve Smiřicích začíná v pondělí ve 13 hodin akce Vítání máje s Hradeckem. V parku je pro děti připravena Pohádková stezka, ve 13:15 a 14:30 vás kaplí provede hraběnka ze Šternberka a její schovanka, v 15 hodin začíná pohádkové kreslení s ilustrátorem Adolfem Dudkem a připravené je i další tvoření pro děti nebo malování na obličej. Uvidíte dravce sokolníka Karla Nejmana z Českého Meziříčí, vystoupí řezbář Miroslav Kříž a připraveny jsou třeba i jízdy kočárem. Celým odpolednem bude provázet moderátor Ladislav Vaško, vstup je volný.

Středoevropský jazzový most

Hradec Králové v pondělí uvítá již pošestnácté jazzové kapely ze střední Evropy, aby spolu s českými umělci předvedly své interpretační umění. Hradecká kulturní a vzdělávací společnost pořádá na Masarykově náměstí od 10 hodin akci nazvanou Středoevropský jazzový most.

Zobrazit všechny akce na tento víkend

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme