Štítky: | Kultura | Pozvánka |

Zveme: Advent klepe na dveře, v Hradci začne tradičními trhy

Adventní trhy v muzeu začínají v pátek
Adventní trhy v muzeu začínají v pátek | autor: hradeckralove.cz

První adventní víkend se v Hradci Králové už tradičně pojí také s adventními trhy v Muzeu východních Čech. Začínají už v pátek a potrvají až do nedělního pozdního odpoledne. Letos se muzejní adventní trhy uskuteční už po 25. Na další trhy se můžete vydat ve stejných dnech také do Nového Adalbertina. 

Další pozvánka zve na dobročinnou sobotní akci v Bistru u dvou přátel a nechybí ani pozvání na zápas hradeckých hokejistů s týmem z Olomouce anebo mač Votroků se Zbrojovkou Brno.

Adventní trhy v muzeu opět po roce zahájí adventní čas v Hradci Králové 

Již čtvrt století mají návštěvníci možnost prožít si první adventní víkend předvánočního času v sepětí s tradicí a v neopakovatelné atmosféře ojedinělé stavby Muzea východních Čech v Hradci Králové. „Jubilejní 25. ročník bude od 28. do 30. listopadu a bude výjimečný svým rozsahem,“ uvádí Dana Mylerová z Muzea východních Čech. „Zaměří se tentokrát nejen na prodej, ale také ve větší míře na prezentaci a ukázky řemeslné práce. Trhu se v letošním roce zúčastní na 110 prodejců,“ doplnila Dana Mylerová.

Návštěvníci adventních trhů v muzeu si budou moci zakoupit perníky, šperky, výrobky z keramiky, dřeva, skla, kůže, orobince, šustí nebo kovu, paličkovanou krajku a další textilní výrobky, modrotisk, svíčky z včelího vosku, přírodní mýdla, foukané skleněné vánoční ozdoby či adventní věnce. „Příjemnou předvánoční atmosféru bude dotvářet živý betlém s oslíkem a vánoční melodie v podání souboru Sarabanda, dobového flašinetáře a několika dalších hudebníků. Pro děti bude připravena výtvarná dílna a jistě zaujme i dobový dřevěný kolotoč nebo všudypřítomná adventní strašidla,“ zvou muzejníci na každoroční akci. V nabídce občerstvení nebude chybět medovina, trdelník, ani vánoční pečivo. V provozu bude také dobová muzejní kavárna s příjemnou obsluhou a specialitami.

Tradice Adventního trhu v Muzeu východních Čech v Hradci Králové sahá až k předvánočním trhům drobného umění a uměleckého průmyslu pořádaných uměleckoprůmyslovým muzeem v Hradci Králové v roce 1904. První ročník novodobých, tehdy ještě Vánočních trhů, se pak uskutečnil 1. a 2. prosince roku 1989, kdy si do muzea našlo cestu na tři tisíce návštěvníků

Vstupné na adventní trhy bude 25 korun, začínají v pátek ve tři hodiny a potrvají do osmé večerní. V sobotu se na ně můžete vydat od 9 do 18 hodin a v neděli od 9 do 16 hodin. 

Adventní trhy budou i v Novém Adalbertinu

Za dalšími trhy se nákupu a originality chtiví Hradečané mohou vydat do Nového Adalbertina. Zde také začnou v pátek, ale už ve 12 hodin a skončí v neděli v 17 hodin. Na vánoční trhy na Masarykově náměstí se pak můžete vydat od 12. do 20. prosince. 

Začněte vánoční úklid darováním nepotřebných věcí potřebným

Další víkendová pozvánka se pojí také s časem adventním, ale v poněkud praktičtějším duchu – pojí se totiž s předvánočním úklidem. Pokud při něm najdete něco, co doma už nepotřebujete, můžete to nabídnout dál a někomu, kdo takovou věc právě potřebuje. „V sobotu se v našem bistru pořádá druhý ročník akce „Jeden dům má věcí moc, jinde potřebují pomoc“ na podporu samostatného bydlení našich kamarádů s mentálním postižením,“ zvou v sobotu od 8 do 20 hodin pracovníci Bistra u dvou přátel na Pivovarském náměstí.

Darovat lidé mohou pouze elektroniku, sportovní vybavení či malé domácí spotřebiče. Tyto věci pak organizátoři zpeněží a výtěžkem podpoří samostatné bydlení mentálně hendikepovaných přátel.

Netradiční akce pro dobrou věc začíná už v 8 hodin ráno Ladovskou snídaní, pokračuje pohádkou na motivy Malého prince a po celý den můžete ochutnat něco ze zabijačkových hodů. 

O víkendu se hraje hokej i fotbal

Závěrem víkendové pozvánky připomínáme sportovní zápasy hradeckého fotbalového klubu a extraligového hokejového klubu. Hokejisté na led vyjedou už v pátek v šest hodin večer, kdy za nimi přijedou nováčci z Olomouce. 

Hradečtí fotbalisté se v sobotu od pěti hodin večer chystají na svůj poslední letošní zápas. Na Malšovický stadion v rámci 16. kola Synot ligy přijede celek FC Zbrojovka Brno. Vzhledem k postavení v tabulce nemůžou mít Votroci jiný cíl, než naplno bodovat.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Na farmářské trhy, noční Bílou věž nebo závody vozítek s pedály

Co se bude dít v Hradci Králové o víkendu? Malšovickou arénu zaplní vozítka s pedály, která odstartují jarním memoriálem novou sezónu. Můžete vyrazit na farmářské trhy nebo na noční prohlídku Bílé věže. V Aldisu se bude tančit, regionální kolo soutěže tam pořádá hradecká škola T…
Čtěte více

ZVEME: Velikonoční víkend v Hradci: malování kraslic i slevy v aquacentru

Jaké akce čekají na obyvatele Hradce Králové o prodlouženém velikonočním víkendu? Na zelený čtvrtek i velikonoční neděli zazní z Bílé věže na Velkém náměstí zvon Augustin. Tradiční velikonoční akci pořádá Šrámkův statek v Pileticích, na slevy láká hradecké aquacentrum, v…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme