Zrušená školka mohla ještě několik let fungovat


Královéhradecké zastupitelstvo rozhodlo koncem měsíce února zrušit mateřskou školu v Kyjovské ulici. Ta zanikne k poslednímu dni letošních prázdnin. Podle rodičů však školka mohla být ještě několik roků v provozu.
Důvody, které vedly ke zrušení, jsou nevyhovující technický stav a nevyužitá kapacita školky. Asi za čtvrt roku po rozhodnutí o zrušení začali rodiče dětí protestovat, neboť školka se nejeví v tak havarijním stavu, jak uváděl náměstek primátora pro oblast školství Martin Soukup. Z informací, které rodiče získali vyplývá, že náklady na opravu školky byly vyčísleny hradeckou správou nemovitostí až za dva měsíce po rozhodnutí zastupitelstva. Jejich výše je o 5 miliónů nižší, než bylo původně sděleno. Tedy jen 15 miliónů korun. Zároveň již také komise pro výchovu a vzdělávání doporučila objekt pronajmout soukromé anglické školce, která zatím neúspěšně hledá vhodné prostory v Hradci Králové. Jak uvedl náměstek Soukup, zrušení provozu MŠ Kyjovská v žádném případě neohrozí počet dostupných míst pro předškolní vzdělávání v této části města. Včas byla řešena také personální situace a umístění dětí. „Polovina dětí, které v letošním roce navštěvují školku, je ve věku 5 a 6 let a pravděpodobně v příštím roce nastoupí do základních škol. Zbývá tedy 34 dětí, které snadno umístíme do ostatních školek přímo na Moravském předměstí. Lze také využít možnosti odchodu celého kolektivu do MŠ Urxova ulice nebo Milady Horákové,“ řekl Soukup. Snaha města nabídnout objekt po MŠ Kyjovská soukromé školce je motivována tím, že zařízení , které v takové míře zavádí výuku cizího jazyka v předškolním vzdělávání, je v Hradci Králové potřebné. „Podpora soukromého školství v Hradci Králové je jedním z bodů programového prohlášení koaličních stran,“ uvedl Martin Soukup.
Mateřskou školu v Kyjovské ulici město provozuje od roku 1998. V loňském roce měla školka 66 dětí. V současné době do ní dochází 58 dětí ve věku od tří do šesti let. Kapacita školky je využita na 69 procent.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
21.5.2007 22:25
Pája (neregistrovaný)
Kdovíjestli tu soukromou školku nevede nějakej kámoš.
22.5.2007 07:44
MIREK (neregistrovaný)
Malá domů
Docela se podivuji nad tím, co je nevyhovujícího na technickém stavu této školky. Tuším, že to bylo v roce 2005, bylo v této školce provedena rekonstrukce (malby, nátěry oken, dveří, zárubní) a já nevím čeho ještě. V technickém stavu to dle mého ázoru jistě nebude.
A co se týká kapacity. Nedivím se, že v této školce je malý stav. Mnoho rodičů se bohužel dozvídá o podivných výchovných praktikách vedoucí tohoto předškolního zařízení, kde bylo za poslední léta předáno několik petic rodičů za odvolání této paní. Nebudu jmenovat, ale rodiče dětí, kteří tam chodili, popř.ještě chodí ví, o čem píšu. Dále mnoho schopných a u dětí oblíbených paní učitelek, bylo z této školky touto vedoucí vypuzeno. Malé děti si pak bohužel museli znovu zvykat na jinou učitelku. O tuto školku prostě rodiče nemají zájem, z výše uvedených důvodů. Raději stojí téměř pořadník do MŠ Klíček, která je nedaleko.
Závěrem si mylím, že rušení této MŠ je velká hloupost, stačilo by vyměnit vedení této MŠ, které špatné, a které dobré jméno této školky hodně pokazilo.
Ale je také možné, že město jako zřizovatel má s tímto objektem MŠ, který je v nádherném, čistém a klidném místě, úplně jiné záměry.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme