Změny ve vydávání parkovacích karet: bez trvalého bydliště ji nedostanete

Ilustrační foto | Foto: Archiv
Ilustrační foto | Foto: Archiv

Máte parkovací kartu pro oblast, kde bydlíte, ale nemáte v Hradci Králové trvalé bydliště? Tak s novou parkovací kartou už nemůžete počítat. Od července tohoto roku totiž společnost IPS, která v Hradci Králové parkovací systém provozuje, upravila podmínky pro udělování parkovacích karet. Novinkou je, že ten, kdo nemá trvalé bydliště v Hradci Králové, nemá ani nárok na parkovací kartu. ISP změnila podmínky pro udělování rezidentních karet s odvoláním na zákon o pozemních komunikacích, který říká, že na podobnou službu má nárok jenom fyzická osoba s trvalým pobytem anebo ti, kteří za účelem podnikání, mají v místě provozovnu. 

Změněné podmínky pro vydávání rezidentních a abonentních parkovacích karet jsou platné od 1. července 2013. Nejvýraznější úprava podmínek spočívá v tom, že bez trvalého pobytu nelze o rezidenční parkovací kartu požádat. "Společnost ISP Hradec Králové si je vědoma komplikací, které změna úpravy vydávání rezidentských karet může způsobit lidem, kteří mají k zóně parkování pouze nájemní vztah," uvedl pro HradecKrálové.cz Jiří Holubec za ISP HK a dodal, že se nejedná o svévolné rozhodnutí společnosti, ale pouze došlo k přizpůsobení vydávání parkovacích karet požadavkům zákona.

Jak je tedy možné, že ISP ještě do nedávna vydávala parkovací karty i lidem bez trvalého pobytu v Hradci Králové? "To, že bylo možné karty vydávat, vycházelo z právního názoru při tvorbě původních podmínek někdy v roce 2006," doplňuje Jiří Holubec.

V průběhu posledních několika let dokonce došlo k různým soudním sporů, které byly pro změnu podmínek rozhodující. "Stávající judikatura nepovažuje nájemní vztah za dostatečně silný pro získání nároku k parkování. Naopak pokud by společnost ISP HK i nadále postupovala jako doposud, jednala by nejen v rozporu s judikaturou soudů, ale i diskriminačně vůči obyvatelům města, kteří mají k zóně parkování trvalý vztah," informoval Jiří Holubec.

Jak to mají lidé bez trvalého pobytu v Hradci Králové řešit?

Nová podmínka samozřejmě některým lidem žijícím v Hradci Králové může komplikovat jejich parkování v místě bydliště. Co tedy ISP radí? "Pro stávající uživatele systému tato změna neznamená ztrátu možnosti parkování, musí však zvolit jiný produkt podle konkrétní situace. V úvahu připadá buď abonentní karta nebo hostovská parkovací karta GOLD či elektronický parkovací lístek (EPL) do parkovacího domu Katschnerka," vyjmenoval možnosti Jiří Holubec. Cena za zmíněné možnosti parkování se však může pohybovat i kolem 20 tisíc korun.

Ceny za parkovací karty v Hradci nejsou zrovna nejnižší

Současné ceny rezidentních karet pro obyvatele trvale bydlící v Hradci Králové se pohybují v rozmezí od 1 000 korun do 6 000 korun v závislosti na místě, kde hodlá dotyčný parkovat. Jako už tradičně je nejdražší parkování v oblasti Velkého náměstí a Komenského ulice. Ve zcela jiných cifrách se pak pohybuje cena za abonentní karty pro podnikatele, firmy či vlastníky nemovitostí. Ti, pokud chtějí parkovat ve vyznačených parkovacích zónách, musí počítat s částkou začínající od 7 200 korun až po 20 000 korun.

V porovnání s ostatními většími městy na tom však Hradec Králové není o nic „hůře“.  V sousedních Pardubicích ceny za parkovací karty v centru začínají na 1 500 korunách. Jsou však i města jako je Ostrava, kde přímo v centru města rezident za rok parkování zaplatí 840 korun.

O tom, zda by se v Hradci Králové zdražovaly nebo snad i zlevňovaly poplatky za parkování či parkovací karty se podle vyjádření ze společnosti ISP neuvažuje.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
10.12.2014 18:03
Marek (neregistrovaný)
sprava
Dnes sa mi podarilo stratit parkovaci zeton prosim vas daju mi novy alebo nie Za odpoved dakujem

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vedení města chce znovu otevřít jednání o smlouvě s parkovací firmou ISP

Nové vedení hradecké radnice chce opět otevřít otázku parkování ve městě. Třicetiletá smlouva s parkovací firmou ISP je v polovině a Hradec Králové chce znovu otevřít jednání o jejím zrušení. Před devíti lety se to přitom tehdejšímu primátorovi nezdařilo. Velké diskuse…
Čtěte více

U polikliniky na Slezském Předměstí vyroste parkovací dům

Město ve spolupráci se společností ISP připravuje výstavbu nového parkovacího domu Rožberk. Stát bude v místě stávajícího parkoviště u polikliniky na Slezském Předměstí a poskytne až 284 parkovacích míst ve třech podlažích. Místa na střeše budou upravena pro větší rodinné vozy a…
Čtěte více

Z parkoviště u Flošny zmizí kamiony, vznikne 74 nových míst

Hradecká radnice upraví režim na parkovišti před městským koupalištěm Flošna. Technické služby Hradec Králové zde během srpna nainstalují svislé dopravní značení, betonová svodidla se zábradlím a vyznačí 74 nových parkovacích míst pro osobní vozidla, z toho čtyři pro držitele…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme