Zítra se znovu otevírá hradecká synagoga

Do objektu bývalé Studijní a vědecké knihovny na Pospíšilově třídě se znovu vrátí život. Někdejší hradecká synagoga se chce od 20. března opět otevřít veřejnosti a nabídnout především možnosti trávení volného času. Duchovní prostory ale naplní spíše "světské" radovánky.

Nápadů, jak využít bývalou synagogu, bylo v minulosti mnoho. Po vystěhování knihovny se sem chystaly například kasino nebo městský archiv. Nakonec ale zvítězil záměr realitní kanceláře, která si objekt pronajala od židovské obce. Do kdysi duchovního stánku tak budou moci Hradečané zamířit na kávu nebo za dětskou zábavou.
V přízemí by podle projektu měla sídlit kavárna, v patrech pak dětská herna například se závodními autíčky pro děti. Nový provozovatel už dopředu hlásí, že projekt nejspíš nebude ziskový, ale do téměř 4 roky opuštěných prostor zase vrátí život. „Objekt je rozdělený do dvou částí. V pravé části budovy jsou podle dohody administrativní prostory. Otevření se tedy týká zejména hlavní lodi, do které byla za minulého režimu vetknuta železobetonová konstrukce rozdělující ji na patra,“ popsal změny Hradeckému deníku Martin Turek, ředitel společnosti Matana, která spravuje budovy ve vlastnictví židovské obce.
Otvírat se má už 20. března. Do té doby musejí být hotové nejen náročné úpravy interiéru, ale také funkční vybavení. „Museli jsme do budovy investovat značnou částku. Rekonstruovali jsme sociální zařízení, opravili podlahy, položili koberce i linolea a instalovali nové osvětlení. V přízemí jsme museli upravit prostory tak, abychom sem mohli umístit bar a kuchyni pro výrobu studených jídel,“ vysvětlil Deníku zástupce nového provozovatele František Groh ze společnosti Bohemian Express.
Kavárna v přízemí chce své služby nabídnout především maminkám s dětmi. Podle provozovatele tak budou mezi službami například dětský koutek nebo hlídání dětí. Dětem pak mají být určeny i aktivity ve zbytku budovy. I s tatínky si budou moci zahrát s dálkově řízenými modely autíček. „Budeme vybírat poplatek, ale nečekáme, že by mělo být provozování herny ziskovou záležitostí. Víme, že podobné projekty nevydělávají nikde ve světě. Z peněz se budeme snažit dokupovat další autíčka,“ upřesnil Hradeckému deníku František Groh.
Otevřeno by mělo být každý den kromě neděle.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme